Jakoni nagrada za novinarsku hrabrost

Italijanski novinar Rikardo Jakona dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Panić", za dokumentarni film "Beskonačni rat".

Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Panić" ove godine je dobio novinar italijanske televizije RAI Rikardo Jakona za dokumentarni film "Beskonačni rat", saopšteno je danas iz dnevnika Večernje novosti.

Prema obrazloženju žirija, ovo priznanje Jakona je zaslužio zato što otkriva istinu o događajima na Kosovu, za vreme i posle bombardovanja NATO, vezu lokalnih vlasti i kriminala i posledice zapadne politike u srpskoj pokrajini.

Jakona je već dobio specijalnu Povelju za novinarstvo bez granica koja mu je 17. aprila ove godine uručena u Udruženju novinara Srbije uz obrazloženje da je do istine koju otkriva u dokumentarcu "Beskonačni rat" došao "krećući se terenom koji, uprkos brojnim snagama NATO, ne garantuje bezbednost ni na Kosovu, ni u Avganistanu".

Primajući ovu Povelju, Jakona je objasnio da tema njegovog filma nisu ni Srbi, ni kosovski Albanci, već "Italijani, zapadnjaci, NATO".

Nagradu za novinarsku hrabrost, u znak sećanja na ubijenoj kolegu Milana Pantića iz Jagodine, koji je u 47-oj godini izgubio život istražujući opšti i privredni kriminal u Pomoravlju, zajednički dodeljuju Večernje novosti, "Novi put", UNS, NUNS i Klub "Đura Jakšić".

Priznanje će italijanskom novinaru biti uručeno u Jagodini, u petak, 11. juna, na dan kada je pre devet godina pred kućnim pragom ubijen Pantić, kome će prethodno biti održan pomen.

Odlukom Skupštine grada Jagodina, sutra će u naselju Tabane, biti otvoren i Trg s imenom Milana Pantića.

Iako je u policijskoj istrazi saslušano više od 2.000 osoba, još nisu otkriveni naručioci, ni počinioci Pantićevog ubistva.

Pre četiri godine najavljena je "istraga o istrazi njegovog ubistva", ali o tome nije obelodanjen nikakav izveštaj.

Kompanija Novosti, novinarska udruženja i demokratska javnost očekuju, kako je navedeno u saopštenju, da država ispuni obaveze i otkrije ubice Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 09. jun 2010, 22:10)
anonymous [neregistrovani]

cestitka novinaru

Hvala novinaru na ovom filmu. Da li ce RTS moci ponoviti emitovanje ovog filma. Mnogo hvala unapred.

(sreda, 09. jun 2010, 22:02)
garderp [neregistrovani]

!

prava nagrada pravom coveku....