Konačni rezultati prijemnih ispita

Danas se objavljuju konačni rezultati ispita za upis u srednje škole. Učenici predaju popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. Završava se polaganje prijemnih ispita za upis brucoša na državne fakultete u Srbiji.

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole biće danas objavljeni.

Danas i sutra učenici će predavati popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. Osmog i devetog jula izvršiće se raspored i upis učenika po školama u prvom upisnom krugu.

Desetog 10. jula počinje drugi upisni krug za preostala mesta u srednjim školama.

Za đake koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli da izađu na kvalifikacioni ispit, test provere znanja biće organizovan u avgustu.

Testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i matematike polagalo je 96 odsto od ukupnog broja đaka prijavljenih za polaganje kvalifikacionog ispita.

Prošle godine mladi su najveće interesovanje pokazali za zanimanja ugostiteljske, turističke, bankarske i medicinske struke.

Najmanje atraktivni profili bili su mašinbravar, metalostrugar, konfekcijski tehničar.

Učenici koji žele da upišu neku od trogodišnjih škola, ne polažu kvalifikacioni ispit, već se rangiraju na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Budući brucoši završili polaganja prijemnih ispita

Završava se i polaganje prijemnih ispita za upis brucoša na državne fakultete u Srbiji.  Prijemni ispiti počeli su u petak, a održavani su u zavisnosti od fakulteta.

Rokove za objavljivanje rang-lista, za žalbe i datume samog upisa, koji mora biti završen do 15. jula, odrediće svaka ustanova, u okviru konkursnog vremena.

U Beogradu se najviše kandidata prijavilo za studije geografije, Fakultet bezbednosti i Filozofski fakultet. Novosađanima su najinteresantniji Akademija umetnosti i, takođe, Filozofski fakultet.

O trošku države na fakultetima će se školovati 15.823, a na višim školama 5.362 brucoša, što je 4 odsto više nego prošle godine.

Visina školarina za samofinansirajuće studente ostaje na prošlogodišnjem nivou.

Konačne rang-liste biće objavljene četvrtog jula, a prvi upisni rok završava se 15. jula.

Srednjoškolci koji se ne upišu u prvom krugu, imaju još jednu šansu, u septembru, ali samo na fakultetima na kojima ostane slobodnih mesta. Drugi konkursni rok visokoškolske ustanove oglasiće 31. jula.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 30. jun 2009, 22:07)
anonymous [neregistrovani]

Sajt

kada cu saznati ukupan broj bodova. Hvala

(ponedeljak, 29. jun 2009, 09:43)
anonymous [neregistrovani]

Sajt

Kada ce proraditi sajt Upis u srednju skolu
2009\2010 sa rezultatima polaganja kvalifikacionog ispita i kada ce mo'i da se vide
rezultati upisa - bodovi prosla godina 2008\09.