Rešenja testa iz srpskog jezika

Na našem Internet portalu i na sajtu Ministarstva prosvete možete pogledati rešenja testa iz srpkog jezika. Preliminarni rezultati testiranja budućih srednjoškolaca biće poznati 24. juna, rekao ministar prosvete. Provera znanja iz matematike u utorak.

Kvalifikacioni ispit za upis u srednje stručne škole i gimnazije završen je u 12 časova, proverom znanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a nastavlja se u utorak testom iz matematike.

Ministar prosvete Žarko Obradović izvukao je kombinaciju pitanja pod rednim brojem tri za test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, od pet ponuđenih kombinacija, gostujući na Prvom Programu RTS-a.

Rešenja testa objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete i Internet portalu Radio-televizije Srbije.

Preliminarni rezultati testiranja biće poznati 24. juna, najavio je ministar Obradović.

Ministar je učenicima poručio da ne žure i da pažljivo pogledaju zadatke.

"Učenici neće biti na bilo koji način oštećeni i računaće im se svaki deo odgovara. Neka koriste svoje znanje i želim im što bolje rezultate", poručio je ministar Obradović.

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević poručio je đacima da obrate pažnje na uputstva za polaganje ispita, koja će moći da pročitaju na prvoj strani testova.

Dozvoljena i nedozvoljena sredstva

Učenicima nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona i digitrona. Na polaganju testova iz matematike sa sobom pored olovke, mogu imati šestar, lenjir, trougao i gumicu.

"Đaci mogu tokom rada da koriste običnu olovku, ali na kraju postupak izrade zadataka i konačna rešenja moraju biti napisani hemijskom olovkom. U suprotnom neće biti priznat rad", kazao je Lazarević.

Testove iz matematike i srpskog jezika ove godine kandidati će polagati po nešto drugačijim pravilima u odnosu na prošlogodišnje.

Promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na redosled iz zbirki za pripremu ispita, imaće 40 odsto zadataka iz srpskog jezika. U pet zadataka brojčane vrednosti biće drugačije nego u zbirkama. Pravila upisa su ista kao i proteklih godina.

Učenici mogu da osvoje najviše dvadeset bodova po testu. Da bi đak položio prijemni ispit potrebno je da osvoji bar po jedan bod na ispitima iz maternjeg jezika i matematike.

Prioritet prilikom upisa imaće učenici sa osvojenih pet i više bodova po testu.

Nema  stresnog prijemnog za trogodišnje škole.

Oni koji žele da upišu neki od trogodišnjih smerova ne polažu kvalifikacione ispite, već se rangiraju na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Ove godine budućim srednjoškolcima ponuđena su i dva nova obrazovna profila, četvorogodišnji smer tehničar za reciklažu i trogodišnji smer za modne krojače.

Tehničari za reciklažu školovaće se u: Smederevu, Subotici, Pančevu, Nišu i Uzicu. Odeljenja za modne krojače postojati u šest gradova Srbije: Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Smederevu i Leskovcu

Preliminarni rezultati kvalifikacionih ispita biće poznati 24. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 29. juna. Đaci će liste želja sa odabranim srednjim školama i obrazovnim profilima predavati 29. i 30. juna.

Nakon raspoređivanja po srednjim školama, na osnovu liste želja i postignutim bodovima, upis učenika predviđen je za 8. i 9. jul. Drugi upisni krug za preostala mesta u srednjim školama počinje 10. jula.

Prema podacima Ministarstva prosvete osnovnu školu, ove godine, završava 80.500 đaka, a u srednjim školama ima 88.799 mesta, od čega je 19.140 u beogradskim srednjm školama. 

broj komentara 148 pošalji komentar
(petak, 24. jun 2011, 21:48)
anonymous [neregistrovani]

PrIjEmNi

Kada izlaze rezultati prijemnog i na kom sajtu??

(petak, 24. jun 2011, 17:59)
Mijatovic [neregistrovani]

Sajt

Trebalo bi da bude na ovom sajtu, koliko se meni cini, ali sajt je trenutno van funkcije, a ni na zvanicnom sajtu ministarstva jos nema nikakvih informacija!

http://www.upis.mpn.gov.rs/

(petak, 24. jun 2011, 16:52)
uros [neregistrovani]

hitno :)

treba mi link gde mogu da vidim preliminarne rezultate prijemnog ispita.... tacnije link sajta... hvala unapred..

(četvrtak, 23. jun 2011, 22:11)
buu [neregistrovani]

..

Zbirke su bile pune gresaka...To je sadasnjim osmacima otezalo puno...I nisu fer bili u nekim skolama,zato sto su opet odvajali djake...oko 120 djaka je bilo u sali za fizicko,a 35 djaka u podeljeno u dve ucionice...oni koji su bili u sali su nesto prepisali,a ovi u ucionicama nisu smeli glavu da pomere zbog super-vizora...

(četvrtak, 23. jun 2011, 20:39)
anonymous [neregistrovani]

wefef

za 3. ti ne treba prijemni!!!!!

(četvrtak, 23. jun 2011, 18:29)
anonymous [neregistrovani]

Skendi

ne budite smesni, kakav bre digitron. Ovo se radi bez olovke, gumice, sestara, lenjira i mozga, jedino ti treba hemijska.

(četvrtak, 23. jun 2011, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

Katarina

Ko da je to bitno...U zivotu te niko nece pitati sta si imao na polugodistu 7. razreda iz matematike i koliko si imao poena iz srpskog na prijemnom...Znanje je nesto sto ti uvek treba,ucis za sebe...

(četvrtak, 23. jun 2011, 16:27)
anonymous [neregistrovani]

xaxaxaxa

Kakav doktor matematickih nauka,to solidan ucenik osnovne skole moze da uradi...Imas postupak kako se radi i to je to...Kakav digitron,mozak ti je zakon...

(četvrtak, 23. jun 2011, 16:22)
anonymous [neregistrovani]

.

Nece sutra sigurno...Mislim da zavisi od skole do skole...U mojoj ce tek 29-og...

(petak, 25. jun 2010, 01:06)
vike [neregistrovani]

trogodisnja

da li neko zna da li bodovi sa prijemnog mogu da mi otezaju upis utrogodisnju ?