Decenija od raketiranja voza u Grdelici

Obeležena 10. godišnjica NATO raketiranja putničkog voza u Grdeličkoj klisuri kada je 15 osoba izgubilo život, a više desetina ranjeno. Otkriven spomenik žrtvama napada.

Otkrivanjem spomenika nevino nastradalim žrtvama, u Grdelici je obeležena 10. godišnjica NATO napada na međunarodni putnički voz.

NATO bombarderi su raketirali putnički voz, a u napadu je poginulo 15 ljudi. Više desetina je ranjeno, a tačan broj žrtava nikada nije utvrđen.

"Ne treba se bojati ljudi, nego neljudskog u njima", uklesano je na spomeniku pokraj železničkog mosta preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić i Milovan Marković, direktor JP "Železnice Srbije" otkrili su spomenik. Vence su položile brojne delegacije, borci, porodice nastradalih.

Stela Jovanović, supruga nastradalog Radomira Jovanovića iz Niša, kaže da se takav zločin ne zaboravlja i da reči ne mogu da opišu osećanja članova porodica žrtava. 

"Taj nesrećni i stravični događaj nikad ne smemo zaboraviti da i u budućnosti neko ne bi pomislio da može da čini ono što proizvodi ljudske i civilne žrtve", poručio je direktor "Železnica Srbije".

Međunarodni voz 393 usporio je vožnju i oglasio se jednominutnom sirenom da podseti na dan kada su u NATO napadu u Grdelici stradali drugi i treći vagon putničkog voza na liniji Beograd - Solun.

broj komentara 0 pošalji komentar