Zilkić ponovo izabran

Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije izabrao je po treći put zaredom Adema Zilkića za reis-ul-ulemu. Zalagaću se za korektan odnos sa drugim verskim zajednicama, rekao Zilkić.

Dosadašnji reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ponovo je u Novom Pazaru izabran na tu funciju sa mandatom od pet godina.

Osim Zilkića kandidat za tu funkciju je bio i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, ali je on kandidaturu povukao neposredno pred glasanje.

Zilkić je izabran jednoglasno na Vrhovnom saboru Islamske zajednice Srbije kome su prisutvovali muftija, glavni imami, direktori islamskih institucija, profesori, medrese i veroučitelji, kao i predstavnici džemata širom Srbije.

Adem Zilkić je funkciju vrhovnog poglavara obavljao u dva navrata od po godinu dana.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije zahvalio je na iskazanom jedinstvu i odgovornosti i obećao da će raditi na dobrobit Islamske zajednice i svih vernika.

"Zalagaću se za korektan odnos sa drugim verskim zajednicama, a država će u Islamskoj zajednici Srbije imati iskrenog sagovornika i partnera", rekao je Zilkić.

Islamska zajednica Srbije, dodao je, baviće se prevashodo kanonskim obavezama i radiće na poboljšanju svevukupnih društvenih prilika s ciljem da, u skladu sa demokratskim prinicpima razvoja zemlje, doprinese preobražaju celokupnog društva.

Rijaset Islamske zajednice Srbije nastao je oktobra 2007. godine, a nekoliko meseci kasnije priključila im se grupa sandžačkih imama, pošto je izrazila neposlušnost glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću.

Zilkić se zalaže za jedinstvenu Islamsku zajednicu koja na ovim prostorima deluje od 1868. godine i to je njen kontinuitet koji se, kaže Zilkić, ne može dovoditi u pitanje ni spolja ni iznutra.

Prema Zilkiću, koncept Islamske zajednice Srbije podrazumeva ostvarivanje i realizaciju verskih prava muslimana na prostoru na kojem oni ostvaruju i sva druga prava, deleći dobro i zlo sa drugim narodima koji tu žive.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 14. feb 2010, 12:57)
anonymous [neregistrovani]

sloga?!

zasto govorite o jedinstvu, pa put od diktature do demokratije ide preko nesloge. ne mozemo se svi sloziti sa zukorlicevom diktaturom

(subota, 13. feb 2010, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

ostri pogled

pa moralo je zastititi Islamsku zajednicu od Muamera, jer i ono sto mu je ostalo gurnuo je u BKZ/ politiku

(subota, 13. feb 2010, 22:20)
Fikret [neregistrovani]

Misljenje

Svaka cast.ovakav covjek nam je potreban.podele koje su nastale ce mo insallah resiti ali muslimani nemaju dilemu oko Reisa vec oko Muamera.Reis predvodi islamsku zajednicu koja je trenutno u svakoj blokadi i pored toga jaca je od muamerove jer vidi se po broju hadzija itd da mu se pusti sve da kontrolise vidjeli bi ste da je covjek za muslimane.

(subota, 13. feb 2010, 22:11)
anonymous [neregistrovani]

Sabur!

treba ostati hladne glave! treba se moliti Velikome Bogu a ne raspaljivati vatru medju narodom! Sabura,braco,sabura!

(subota, 13. feb 2010, 20:15)
anonymous [neregistrovani]

mirsad

dali ste svesni gospodine zilkicu da ste napravili raskol u bosnjackom narodu ,kako mislite da ce se ovo zavrsiti ,verujetel vi uopste u boga kad ste ovako nesto uradili

(subota, 13. feb 2010, 15:42)
anonymous [neregistrovani]

Niste nam trebali

On da se zalaze za jedinstvenu IZ ne bi stvarao drugu posto smo vec jednu i imali.U svakom slucaju bolje je da dalje ne komentarisem jer bih mogao svasta da kazem,nedaj Boze.