Bivši vlasnici u hotelu "Astoria"

Zakon o denacionalizaciji još nije donet. Zato su bivši vlasnici i naslednici hotela "Astoria" u Beogradu ušli u hotel, u znak protesta što im imovina, oduzeta nacionalizacijom, nije vraćena. Iz Agencije za privatizaciju najavljuju da će se aukcija održati 6. marta.

Iako su sve vlade od 5. oktobra obećavale usvajanje zakona o denacionalizaciji, ni do danas nije donet. Zato su bivši vlasnici i naslednici hotela "Astoria" u Beogradu ušli u hotel, u znak protesta što im imovina, oduzeta nacionalizacijom, nije vraćena.

Napominjući da sve rade po zakonu o privatizaciji, i da će svi kupci nacionalizovane imovine morati da poštuju zakon o restituciji, kada jednog dana bude donet, iz Agencije za privatizaciju najavljuju da će se aukcija ipak održati 6. marta.

Advokat Đurđije Ninković kaže da je njegovoj porodici hotel "Astoria" oduzet 1948, a rešenje o nacionalizaciji nikada nisu dobili. Naknada, po zakonu, mora da se isplati u roku od 50 godina. U ovom slučaju, on je istekao 1. januara ove godine, pa prestaje da važi svaki pravni osnov da hotel koristi država.

"Naša država dolazi ovde u Astoriu i hoće da je proda na silu ispred živih vlasnika, ja sam ovde rođen, moja majka živi 70 godina, odavde sam išao u školu", kaže Đurđije Ninković, naslednik hotela "Astoria".

Vlasnica "Astorie" Višnja Ninković kaže da su njeni sagradili tu kuću kupili plac i "niko drugi nije učestvovao u plaćanju".

Decenijama, Ninkovići koriste samo prvi sprat hotela. Rukovodstvo "Astorije" zadovoljno je što su vlasnici ušli u ceo posed i, posebno, što su im obećali da neće menjati delatnost.

"Bitno nam je da 50 ljudi ne ostane bez posla da budu u radnom odnosu kao što su dosad", rekao je direktor hotela "Astoria" Milan Zelen.

Vest da su Ninkovići ušli u svoj hotel, pozdravljaju i u Mreži za restituciju. Tvrde da najveći deo oduzete imovine upravo može da se vrati po principu ključ u ruke, pri čemu se neće opteretiti budžet.

"Dosadašnji mizerni prihodi koji se ogledaju u nepunih 600 miliona evra do kraja 2008, za osam godina privatizacije potvrđuju da ovaka privatizacija kako je sprovođena, odgovara nekim povlašćenim pojedincima", kaže Milivoje Antić iz Mreže za restituciju.

Bivši ministar Milan Parivodić, koji je uradio poslednji nacrt zakona o restituciji, kaže da je Direkcija za imovinu evidentirala sve vlasnike nacionalizovane imovine i spisak dostavila Agenciji za privatizaciju.

Parivodić kaže da "nije postojala politička volja i da nijedno drugo opravdanje ne postoji i da je time stvorena prepreka za razvoj ekonomije Srbije".

Hotel "Astoria" ima 2.600 kvadratnih metara. Iako je procenjen na šest i po miliona evra, početna cena na aukciji biće milion i dvesta hiljada evra.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 04. mar 2009, 16:40) - Дејан [neregistrovani]

Нормална ствар

Ушли људи у своје, нормална ствар. Вест је да је држава (у овом случају срећом) протраћила време да национализује Асторију. Доказа за супротно нема, Агенција нема шта да тражи. А да се сви замислимо још једном како је бака Вишњи?

(sreda, 04. mar 2009, 13:16) - Borko Kandic [neregistrovani]

Po recima predsednika Tadica: treba razbiti spregu izmedju kriminala, ekonomije i politike

Da li postoji jednostavniji ili bolji nacin borbe protiv kriminalne korupcije nego zakon o denacionalizaciji? Prodaja tudje nacionalizovane imovine po smesnim cenama je u suvise mnogo slucajeva posluzila je da se opere novac i da se nagrade sponzori politicara. Bice zanimljivo videti kome je Astorija namenjena? Videce se za koji dan. Da li bi vas zacudilo ako kupac bude imao veze sa nekom od vladajucih stranaka a narocito sa politicarima odgovornim za resor koji vrsi privatizaciju? Ja pozivam gospodina Tadica da bude od reci i vec jednom zapocne pravu borbu protiv korupcije! A vlasnicima zelim da ne daju svoje. Svi posteni gradjani su uz vas!

(sreda, 04. mar 2009, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Bestidno

Bestidna pljačka! Prodavati tudje pred očima vlasnika! To ti je kao kada bi čoveku udavali njegovu venčanu ženu za drugog! Mislim da mi je jasno zašto se ne donosi Zakon o denacionalizaciji: zato što bi oni koji bi trebalo da ga usvoje, morali da napuste DEDINJE i ostale atraktivne lokacije do kojih su došli znamo kako! Nama su oduzimali "kožni mantili" pa se pitam da li se još uvek proizvode da ih i mi kupimo! Nadam se da će se ovo rešiti na civilizovan način.
Ovde se postavlja još jedno pitanje: nasledno pravo! Nasledno pravo je prirodno od kada je sveta i veka i vezano je za krvno srodstvo. I to su sve vlasti (svaka na svoj način i u svoje doba) ove zemlje obezvredile, otele od prirodnih vlasnika, dodelile sebi ili omogućile drugima da steknu novo "nasledno pravo"! Po kom osnovu? Po osnovu prava jačeg a to pravo su ostvarili po principima hajdučije!
Hoćemo li tako u EU???

(sreda, 04. mar 2009, 10:58) - bez [neregistrovani]

Astorija

Ovo ne samo da je sramota za politicare koji od
2000-te vladaju Srbijom,vec i ekonomski gledano
ogroman finansijski gubitak,jer bez zakona o
restituciji broj investitora iz inostranstva pa i zemlje
je neuporedivo nizi nego sto bi bio da su ti odnosi
bili na vreme reseni.Kad ce biraci da shvate da bez
restitucije i to odmah nema Srbiji napretka.Nijedan
ozbiljan poslovan covek bez sprega sa kriminalom
nece nikad investirati u takvu zemlju kakva je
danas Srbija.Kapital trazi sigurnost,a sigurnost
postoji samo tamo gde su propisi jasni.

(sreda, 04. mar 2009, 10:50) - Bane Ilic [neregistrovani]

Restitucija

Najzad se neko od vlasnika oduzete imovine odlucio da udje u svoj posed i zaustavi prodaju. Bravo svaka Vam cast Ninkovici.
Sta treba da uradimo i sta treba da se desi da ova vlast shvati da treba da vrati nepravedno oduzetu imovinu.
Ova vledajuca garnitura treba da ispravi vekovnu nepravdu ako misli da zadrzi nase poverenje. Jedan od razloga sto smo im dali glas unazad 8 godina je i ovo pitanje. Da li sad treba da sumnjamo u njihove namere od kada su sa socialistima seli za sto i udruzili se.
Hvala

(sreda, 04. mar 2009, 10:45) - Djuro [neregistrovani]

Neka se vrati onima sta im pripada

Jedna stara Recenica
Niko nece biti srecan sa tim sta je od jednog oduzeto i taj zatim tuguja.

Nek se vrati onima sta im pripad...

(sreda, 04. mar 2009, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Vratite ljudima imovinu, ako prodate napravili ste krivicno delo prevare. A ko ce onda da ispasta? Smesne se stvari desavaju u nasoj zemlji, sramota.