Nagrada "Desimir Tošić" za publicistiku

Prvi put se dodeljuje Nagrada “Desimir Tošić”. Nagradu je ustanovio “ Službeni glasnik” za dela iz oblasti publicistike.

 

Nagradu "Desimir Tošić" za najbolju knjigu u oblasti publicistike objavljenu u 2008. godini dobile su novinarke Politike Aleksandra Petrović i Dorotea Čarnić, za knjigu "Proces KP 5/03 - ubistvo Zorana Đinđića", saopštio je danas Službeni glasnik, koji to priznanje dodeljuje.

Žiri u sastavu Mladen Lazić, Dušan Pavlović i Dragoljub Žarković jednoglasno je odlučio da preporuči Službenom glasniku da štampa knjigu odabranih stripova Saše Rakezića Zografa, ocenjujući njegov rad kao najuspešniji serijal objavljen u štampanim i elektronskim medijima.

Službeni glasnik je u julu odlučio da, imajući u vidu da su nagrade u publicistici gotovo zamrle, ustanovi Nagradu "Desimir Tošić".

Izborom imena Desimira Tošića želelo se očuvati sećanje na jednog od najznačajnijih nezavisnih srpskih intelektualaca, čije delo oslikava društvene i političke promene u Srbiji 20. veka.

Cilj nagrade je afirmacija osnovnih humanističkih i demokratskih principa za koje se zalagao Tošić, a u osnovi su svakog istinskog stvaralaštva. Nagrada će biti uručena dobitnicima u Biblioteci grada Beograda, u četvrtak 19. februara, na dan rođenja Desimira Tošića.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. feb 2009, 02:36) - Pancevka [neregistrovani]

Cestitka

I meni je drago sto sam Pancevka i hvala na cestitki

(sreda, 18. feb 2009, 12:48) - Pancevac a Djindjicevac [neregistrovani]

Cestitka

Cestitam dobitnicama nagrade. Posebno mi je drago sto je jedna od njih, Aleksandra Petrovic, Pancevka.