Gusle sa juga Srbije

Radonja Doderović iz Leskovca jedini je majstor za izradu gusala na jugu Srbije. Zanat je naučio od dede Radovana i oca Obrena. Za rad mu je, kaže, potrebno mnogo ljubavi jer dobre gusle drugačije ne nastaju.

Jedini majstor za izradu gusala na jugu Srbije je Radonja Doderović iz Leskovca. Zanat je naučio od dede Radovana i oca Obrena.

Kad god je raspoložen, Radonja skoro ceo dan provede u radionici. Za rad mu je potrebno dobro javorovo drvo, ali i mnogo ljubavi, jer dobre gusle drugačije ne nastaju.

"Ako nisi potpuno posvećen poslu, ako počneš pa staneš, gusle nikada nećeš napraviti", objašnjava Radonja Doderović, koji se trudi da svoju ljubav prema guslama prenese trinaestogodišnjem unuku Nikoli.

Na svakom instrumentu koji je Radonja napravio nalaze se likovi znamenitih ličnosti iz srpske istorije. Bez Nemanjića, Marka Miljanova, Njegoša - gusle jednostavno ne idu, naglašava Radonja. Radonja je do sada je napravio preko šest stotina instrumenata.

Život u skladu s tradicijom

Doderovići su poreklom iz Nikšića i veoma mnogo polažu na očuvanje porodične tradicije. Radonja je posebno ponosan na svog sinovca Milana, koji kaže da bez gusala ne može.

Milan Doderović je završio Bogoslovski fakultet, a nedavno je na festivalu epske poezije u Poljskoj bio je jedini učesnik s Balkana.

"Naša epska poezija i pevanje uz gusle predstavljaju nastavak propovedanja Svetog pisma. To retko koji narod ima i zbog toga su gusle za srpski narod oduvek bile deo identiteta", kaže Milan Doderović.

Tradicija, istorija i narodni običaji za Radonju Doderovića predstavljaju meru porodičnog života, kojem pravi ton daju gusle bez kojih, kako kaže, ne bi ni mogao da zamisli svoj život.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2012, 12:57)
Starac Vujadin [neregistrovani]

Radonja Doderovic

Radonja nastavlja tradiciju svojih starih i prenosi na mladje generacije cime je doprinio popularnosti gusala vise od ijedne novokomponovane moderne skole fensi guslara.

(četvrtak, 28. okt 2010, 19:10)
anonymous [neregistrovani]

radonja doderovic

svaka cast zemljače veliki pozdrav od miodraga adzica unuka ilije adzića iz smadereva.pozdrav,ja se zanimam sa izradom gusala pravim 2 počeo sam prosle godine ,,pozdrav

(petak, 15. jan 2010, 15:09)
anonymous [neregistrovani]

Ozvaniciti

Bravo Majstore, Umetnice!
Dali je to i "Zvanicno" regulisano da su "GUSLE" Srpski Nacionalni Instrument.
Mnogo toga se danas nelegalno prisvaja pa bi Srbija morala blagovremeno voditi racuna o zastiti svojih Nacionalnih Bastina; koje idu ispred "Geografskih" obiljezja.