Trudničko bolovanje produžava komisija

Naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad, prema zakonu, pripada ženi ukoliko je privremeno sprečena za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad, prema zakonu, pripada ženi ukoliko je privremeno sprečena za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Bolovanje trudnice započinje na osnovu mišljenja doktora medicine, specijaliste ginekologije, do 30 dana, a preko 30 dana bolovanje produžava Lekarska komisija matične filijale (prema mestu prebivališta trudnice).

Novčana naknada za vreme privremene sprečenosti za rad iznosi 65 odsto od osnova za naknadu zarade.

Ministarstvo zdravlja je u postupku donošenja strategije podsticanja rađanja predložilo da se iz sredstava budžeta Srbije isplati deo naknade zarade koji ne obezbeđuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Namera je da se ženama na održavanju trudnoće obezbedi naknada zarade u punom iznosu njihove zarade (65 odsto obezbeđuje RŽO, a 35 odsto bi se obezbeđivalo iz sredstava budžeta), saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju 

Realizacija ove strategije zahteva izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, odnosno zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Ministrarstvo zdravlja očekuje da se izmene i dopune ovih zakona do kraja ove godine nađu u skupštinskoj proceduri pa bi se tako, ukoliko se globalna finansijska kriza ne pogorša, ta sredstva predvidela u budžetu Srbije za 2010. godinu.

Na taj način će podsticanje rađanja biti prioritetna obaveza nadležnih državnih organa i šire društvene zajednice.

Takođe, Ministarstvo zdravlja smatra da bi dodatna mera podsticanja rađanja mogla biti i obezbeđivanje 100 evra mesečno svakoj trudnici, bez obzira da li je zaposlena ili ne, da bi se poboljšao finansijski položaj budućih majki i da bi se na taj način stvorili bolji uslovi za potomstvo.

Međutim, s obzirom na činjenicu da u Srbiji godišnje ima oko 70 hiljada porođaja, u ovom momentu ne postoji mogućnost da se u budžetu Srbije obezbede sredstva za te namene, ukazaju u Ministarstvu zdravlja.

broj komentara 26 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. apr 2012, 15:35)
anikaarsiccincak@gmail.com [neregistrovani]

pitanje

ja imam otvorenu firmu samo ja radim.Već 8 meseci radim, u poreskoj upravi su mi rekli kad sam otvorila firmu da porez plaća kad navršim godinu dana a kao paušalac porez neće mi biti preveliki, međutim ostala sam u drugom stanju a kad sam otišla da otvorim bolovanje rekli su mi da moram da platim porez.Kad sam otišla u poresku upravu rekli su mi koliki mi je porez a ta cifra je abnormalana koji ja ne mogu da platim a niti su mi bili prihodi toliki koliko su oni izračunali to jest 450 000 dinara mesečno.Zanima me da li mogu taj porez smsnjiti nekako molim vas odgovori te mi jer ja ne znam kome vise da se obratim molim vas još jednom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(utorak, 28. feb 2012, 15:07)
anonymous [neregistrovani]

hahahaha

hahhahaha, pa ja nisam ni svoju platu dobila, a ne nekih 100e, na bolovanju od oktobra-jos nisam donbila ni jednu platu!!!! toliko o borbi za bebe!!!!!

(utorak, 29. nov 2011, 15:14)
Sunce [neregistrovani]

iz porodilista na biro rada

radila sam nepunih 12 godina, na Odredjeno radno vreme u skoli, rodila sam trece dete i dobila otkaz, ginekolog mi je otvorio bolovanje, kad sam odnela doznake u skoli direktor je rekao da sam na kvarnjaka uzela doznake da sam trebala da kazem lekaru da sam na odredjeno radno vreme.Porodila sam se 27 avgusta, a 31.avgusta dobila otkaz, sada sam na birou.Interesujeme da li su imali prava da mi daju otkaz ili ne?

(sreda, 27. apr 2011, 20:47)
anonymous [neregistrovani]

rad pod ugovorom od mesec dana

ja sam pod ugovorom na mesec dana i tako vec 12 meseci,sto znaci da vise ne mogu dobiti ugovor na mesec dana vec da tu nesto treba da se menja.U medjuvremenu sam ostala u drugom stanju(sada sam trudna 6 meseci)a nije mi jos vreme za trudnicko bolovanje,moj direktor mi je predlozio 3 dana pred istek ugovora da otvorim bolovanje i naravno da prestanem da radim.Ja nisam dovoljno upucena u tu oblast pa ne znam sta moze da se krije iza toga?Molila bih Vas da mi date neki savet?
Hvala

(petak, 15. apr 2011, 12:01)
anonymous [neregistrovani]

prekid trudnickog

Napomena za predhodni komentar pod istim naslovom. Radi se o trudnickom- porodiljskom

(petak, 15. apr 2011, 11:59)
anonymous [neregistrovani]

prekid trudnickog bolovanja

Da li postoji zakonska osnova da se prekine trudnicko bolovanje radi preuzimanja casova u skoli a da se po dobijanju istih nastavi sa bolovanjem.
Napominjem da je osoba u stalnom radnom odnosu i sa sto posto norme ali na selu te je cilj preuzimanja casova u gradskoj skoli.

(četvrtak, 31. mar 2011, 03:01)
anonymous [neregistrovani]

trudnica pod ugovorom

e ovako radim u hotelu koji jos uvek nije privatizovan od 11.septembra 2010.god. ali kao radnik sa ugovorom o radu.
prvi i drugi ugovor mi je bio na dva meseca a treci na tri meseca.
tokom ovog treceg saznala sam da sam trudna i kao postena osoba rekla sam to poslodavcu koji mi je rekao da cu ici na odmor od 24.marta do 08.aprila a kako mi ugovor istice 10.aprila kaze da se snalazim kako znam i umem posto ne zeli da mi ponudi novi ugovor posto sam trudna.interesuje me da li mogu da zadrzim preko potreban posao i kakva su moja prava.
nisam uopste upucena u ovu oblast posto mi je ovo prva trudnoca.hvala

(utorak, 22. mar 2011, 13:01)
anonymous [neregistrovani]

trudnicko bolovanje

Radim u skoli na odredjeno vreme od 17.novembra.2010 god i prvi ugovor mi je istekao 28.02.2011,nakon cega nisam dobila nikakvo resenje o produzetku radnog odnosa a jos uvek radim.U medjuvremenu sam ostala trudna pa me interesuje imam li prava na trudnicko i porodiljsko bolovanje?Na poslu krijem da sam trudna jer se bojim da cu dobiti otkaz cim saopstim da sam u drugom stanju.

(četvrtak, 21. okt 2010, 02:12)
anonymous [neregistrovani]

mislim da nemas prava

mislim da moras da budes prijavljena bar 6 meseci

(četvrtak, 08. jul 2010, 13:38)
Dusica pk [neregistrovani]

Trudnicko bolovanje

Zanima me da li i dalje zavod vraca sredstva za doprinose kada je zena na trudnickom bolovanju, molim vas da mi odgovorite. Moj knjigovodja kaze da je zadnjih par meseci zavod prestao da refundira taj novac pa me interesuje da li je to tacno. Inace primam platu od 18 000, pa me interesuje i da li se trudnicko bolovanje uvek isplacuje 65% ili ne moze da iznosi manje od minimalca. Hvala vam unapred!