Stanica u Vrnjačkoj Banji i dalje blokirana

Oko stotinu radnika vrnjačkog auto-prevoznika Morava, koji od ponedeljka blokiraju autobusku stanicu u Vrnjačkoj Banji i Badnji dan provode na peronima. Podršku i solidarnost pružile su im i kolege iz Čačaka. Radnici najavljuju da će do daljnjeg nastaviti sa blokadom autobuske stanice.

Oko 100 radnika vrnjačkog autotransoprtnog preduzeća "Morava" koji od ponedeljka blokiraju autobusku stanicu u Vrnjačkoj Banji, i Badnji dan provode na stanici.

Dušica Stevanović je i pored lošeg zdravstvenog stanja pravo iz bolnice umesto kući došla je da se pridruži svojim kolegama štrjkačima.Ona kaže nema gde da ode jer ni struju ni stanarinu nije platila, da duguje gazdi i da nemože više da se pozajmljuje jer nije u stanju da vrati dug.

Njene koleginice i kolege su kategorične da će dočekati i Božić i još mnogo Božića u štrajku dok ne ostvare svoja prava. Oni kažu da ih je vlasnik i prošle Nove godine i Božića ostavio bez para i da je tada otputovao u Nemačku. Sada je tu ali je opet isto, tako da su bez sredstava za život.

Radojica Todorović, predsednik štrajkačkog odbora "Autoprevoza" iz Čačka, kaže da je došao da ih podrži jer je to njegova ljudska i kolegijalna obaveza i da smatra da nesmeju da popuste dok ne ostvare svoja prava.

Zahtevi radnika  

Radnici zahtevaju isplatu svih zaostalih zarada, dnevnica i uplatu doprinosa za protekle dve godine. Autobusi su u garaži, stanica i dalje blokirana, a putnike na ulazu u grad preuzimaju drugi autoprevoznici.

Štrajkače "Morave" danas su podržali radnici "Autoprevoza Čačak", koji su i takođe danima u štrajku.

U Skupštini opštine Vrnjačka Banja ni danas nije postignut dogovor između Samostalnog sindikata i sindikata "Nezavisnost" Autotransportnog preduzeća "Morava", sa vlasnikom firme, da se zaposlenima isplate preostale zarade i deblokria autobuska stanica.

Predsednik Veća Samostalnog sindikata Vrnjačke Banje Ljubomir Rakezić rekao je da je predsednik Opštine predložio vlasniku "Morave" Ostoji Tegeltiji da radnicima isplati bar jednu platu, da bi imali sa čim da provedu praznike, što je on odbio, tvrdeći da nema ni toliko para.

"Autoprevoz" iz Vrnjačke banje Tegeltija je 2006. godine kupio od Akcijskog fonda, posle prethodne propale privatizacije i ono od tada posluje pod imenom "Morava" i zapošljava 255 radnika.

Radnici ATP "Morava" uputili su zahteve nadležnim ministarstvima kako bi im pomogli u rešavanju problema. Od njih očekuju da ispitaju zakonitost poslovanja vlasnika ATP "Morava".

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jan 2010, 18:46)
anonymous [neregistrovani]

podrska

Saljemo podrsku radnicima Morave, da istraju u borbi za svoja prava,treba staviti tacku na stalna ponizavanja i pokazati svakom gde mu je mesto, ako nije u stanju da vodi firmu red je da to prepusti onima koji su za to bolje pripremljeni i skolovani.Plate su ionako bile mizerne ali su vase, zaradjene.

(četvrtak, 07. jan 2010, 00:45)
anonymous [neregistrovani]

Strajk radnika ,,Morave" Vrnjacka Banja

a jel idu autobusi iz Beograda za Vrnjacku Banju?????

(sreda, 06. jan 2010, 17:46)
krsta [neregistrovani]

stanica u vrnjačkoj banji

Molimo radnike ATP "MORAVA"u Vrnjačkoj Banji, ako su hrišćani, pa makar bili i Srbi, da za Božić i pravoslavnu Novu godinu godinu, prekinu štrajk i ne kvare nam radost predstojećih praznike.A posle toga, neka bude što biti ne može.