Racionalizacija u prosveti

U pripremi socijalni program za višak zaposlenih u prosveti. Odlazak zaposlenih na dobrovoljnoj osnovi, kaže ministar Obradović.

Ministarstvo prosvete i sindikati rade na socijalno-ekonomskom programu koji će omogućiti stimulativne otpremnine za višak zaposlenih u prosveti, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Sindikati su dali svoj predlog kriterijuma socijalnog programa, sledi njihovo konačno uobličavanje, a potom i predlog Ministarstvu finansija, rekao je Obradović u intervjuu Tanjugu.

Prema istraživanjima Svetske banke i drugih institucija u oblasti obrazovanja, višak je izvestan broj zaposlenih u osnovnom obrazovanju, rekao je Obradović, dodajući da će odlazak biti dobrovoljan i bez prijema novih ljudi.

Sredstva za otpremnine isplaćivaće se od ličnih dohodaka zaposlenih koji odluče da odu i taj novac već je predviđen u budžetu za 2010. godinu jer, prema njegovim rečima, drugih para nema.

Prema različitim procenama, u prosveti je višak 15.000 ljudi, ali ministar Obradović smatra da je to pogrešna računica, ne iznoseći podatke ministarstva koliko je prekobrojnih.

Obradović je ranije najavio da će pitanje odlaska ljudi koji se budu pojavili kao tehnološki višak početi da se rešava u 2010. godini, a da je tokom 2009. godine započeta racionalizacija odeljenja sa malim brojem učenika.

"Uzećemo u obzir sve faktore, geografske, demografske, granične, jer negde jednostavno ne možete ukinuti neko odeljenje, pošto je to jedino mesto gde dete može da uči ili je jako daleko od matične škole", rekao je Obradović.

Tanak ovogodišnji "prosvetni budžet"

Racionalizacija u prosveti, matematički rečeno, jednačina je sa više nepoznatih, mnogo je tu faktora, imamo učenike i nastavnike, imamo škole i odeljenja, nastavni plan i program, imamo roditelje, zainteresovane sindikate", oceno je ministar prosvete.

Govoreći o budžetu za prosvetu u 2010. godini, Obradović je najavio da tokom januara treba da bude doneta odluka kojom će 800 miliona dinara iz sredstava Nacionalnog investicionog plana ući u budžet Ministarstva prosvete.

Ta sredstva biće namenjena investicijama za obrazovanje na svim nivoima, čime će "prosvetni" budžet za 2010. godinu praktično biti na prošlogodišnjem nivou, rekao je Obradović, podsetivši da budžetska sredstva namenjena obrazovanju u ovoj godini iznose blizu 107 milijardi dinara, što, kako je rekao, nije dovoljno.

"Obrazovanje nisu samo lični dohoci zaposlenih, iako ta stavka uzima više od 95 odsto budžeta", rekao je ministar, dodajući da će biti dragoceno ako sa Evropskom investicionom bankom bude realizovan kredit koji će omogućiti unapređenje infrastrukture i poboljšanje stanja opreme u školama.

Budžetom je za pripremni predškolski program namenjeno nešto više od dve milijarde dinara, za osnovno obrazovanje više od 51 milijarda, a za srednje oko 24 milijarde dinara.

Visokom obrazovanju pripala je gotovo 21 milijarda dinara, dok je za podršku realizacije procesa nastave na Kosovu i Metohiji za osnovno i srednje obrazovanje obezbeđeno je 140 miliona dinara.

Obradović je rekao i da će biti novca za jednokratnu uplatu školarina studentima, na osnovu nedavnih zaključaka vlade, kojima je ispunjena većina zahteva akademaca vezanih za olakšani upis godine.

"Suočavamo se u Ministarstvu prosvete sa tekućim stvarima koje nam objektivno usporavaju red poteza. Naravno da ćemo sve što smo potpisali ispuniti, i tu ne treba praviti famu, a pogotovo da se studenti dovode u situaciju da im se ne dozvoljava upis godine ili polaganje ispita zbog toga što mi nismo ispunili svoje obaveze", rekao je Obradović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jan 2010, 23:05)
anonymous [neregistrovani]

Sada ili avgusta?

"Sredstva za otpremnine isplaćivaće se od ličnih dohodaka zaposlenih koji odluče da odu i taj novac već je predviđen u budžetu za 2010. godinu jer, prema njegovim rečima, drugih para nema."
Nesto mi je cudna ova racunica.
Kako ce onda neko ko bi morao da ode u penziju za par meseci (39,9 godina staza) dobiti 6.800 evra otprmnine, jer u ovom trenutku nema nijedan uslov za penziju?

(utorak, 12. jan 2010, 21:18)
Мелпомена [neregistrovani]

Нерационализација

У потпуности се слажем са претходним коментаром! Све педагошке и методичке студије показују да је квалитетан ниво образовања могућ само у групама до осамнаесторо ученика. Оваквом нерационалном рационализацијом довешћемо образовање на свим нивоима до потпуног апсурда и неминовног краха!

(nedelja, 03. jan 2010, 23:12)
anonymous [neregistrovani]

...!

Prosveta nam je za dugo godina unistena,ne verujem da stvarno ima viska,a ako i ima, onda to sigurno nisu nastavnici!
Danas nam nastavnike tuku po skolama dok isti rade za platu od 400 e...to je Vas uspeh !?