Putarine bez zaustavljanja

Uređaj za elektronsko naplaćivanje putarine, odnosno plaćanje bez zaustavljanja, pušten je u rad na devet najprometnijih naplatnih rampi u Srbiji.

Na devet glavnih naplatnih rampi u Srbiji, na kojima je saobraćaj najintenzivniji, pušten je u rad uređaj za elektronsko naplaćivanje putarine, odnosno plaćanje bez zaustavljanja.

Najsavremeniji sistem, čije je uvođenje u Evropi propisano tek od 2014. godine, rezultat je domaće pameti. Instituta Mihailo Pupin je, posao vredan 12 miliona evra, završio za samo godinu i po dana.

Do sredine sledeće godine većina naplatnih rampi, čak i one najmanje, imaće elektronski sistem za naplatu putarine, tako da zastoja neće biti. Sve što je potrebno da bi takav sistem naplate funkcionisao je mali elektronski uređaj, TAG, koji se montira na vetrobran.

Kada dođete na naplatnu rampu, ona prepoznaje uređaj i automatski se podiže. Na isključenju sa autoputa, sistem sa TAG-a očitava iznos putarine.

"Sistem za elektronsku naplatu putarine, poznatiji kao telepas, već imaju mnoge evropske zemlje. Prednost ovog sistema jeste što će od 2012. godine, putarina kupljena kod nas služiti i za plaćanje u inostranstvu. Zanimljivo je da smo ovaj sistem, koji je jedan od najsavremenijih u Evropi, počeli da izvozimo i pre nego što smo počeli da ga primenjujemo u Srbiji", kaže Darko Pešić, direktor Sektora za održavanje puteva JP Putevi Srbije.

Dr Vladan Batanović iz Instituta "Mihailo Pupin" navodi da sistem funkcioniše i kada kroz naplatnu rampu prođete brže nego što bi trebalo, ali samo do brzine od 50 kilometara na sat.

"Za sada, TAG, kojim ćete redovno uplaćivati pretplatu za autoput, možete da kupite u Auto-moto savezu Srbije i Putevima Srbije, ali ćete moći da ga nađete u svakoj trafici u zemlji", kaže Batanović.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 23. dec 2009, 06:44)
Misa Babutovic [neregistrovani]

novo doba

Vinjete vinjete vinjete! Mada coveku malo dodje zao ljudstva, koje treba da izgubi posao, ali tranzicija je bolna i spora ! To je EVROPA !

(utorak, 22. dec 2009, 14:40)
anonymous [neregistrovani]

Vigneta

Potpuno se slazem sa kolegom da se uvede
Vigneta kao u Austriji da bi drzava i vozaci imali koristi.Evo racunice u Austriji platite vignetu za 10 dana 7.90€.i putujete 10 dana Bec-Salzburg a kod nas N.Sad-Beograd,240Din.Beograd-Nis,730Din u jednom pravcu 970Din.I u povratak vas izadje 1940Din.a gde su onih 10 dana.Elektronska
Putarina,samo da ne pruzamo ruku kroz prozor i vucemo karticu nismo invalidi ha,ha..Neka se ugledaju na Evropu..

(utorak, 22. dec 2009, 14:40)
anonymous [neregistrovani]

A stranci?

A sta da radimo mi iz inostranstva? I ne samo mi.Nekoliko stotina hiljada Turaka prodje Srbijom za vreme godisnjih odmora.Kako ce oni da se snadju????Moze li neko to da objasni?

(utorak, 22. dec 2009, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

Evropa bez granica

a Evropski putevi bez rampi i naplate svake vrste, kao sto je to slucaj u Njemackoj i zemljama BeNeLuksa. Na tome treba raditi:
-Evropski Fond(ovi) za izgradnju E-puteva.
-Evropska Direkcija (Komisija) za E-puteve.
-Finansijska podrska podsredstvom Poreske
Politike (Nacionalne i Evropske).
Ovakvim Evropskim Pristupom bi Srbija odavno imala uradjeni "Koridor 10", a mislim da bi i Madjari vec isli autoputem na Crnogorsko Primorje.

(utorak, 22. dec 2009, 13:25)
Mladen [neregistrovani]

samo nam jos ovo fali

Susreo sam se sa ovim sistemom u Dubaiu. Sve je to ok, ali zasto to kod nas? Da bi smo ugasili jos koje radno mesto.

Samo vinjeta, sa ovim sistemom docice do dosta zloupotreba na nasim prostorima. Pocev od dodatnog naplacivanja pa sve do kloniranja tagova

(utorak, 22. dec 2009, 13:03)
anonymous [neregistrovani]

Putarina

Putarina se placa u svim zemljama a cijena je razlicita i normalno je...za pohvaliti je svaka modernizacija a sto se tice znakova moraju biti napisani na dva pisma i uocljivi to jest standardi se moraju postovati...znakovi su radi bezbjednosti saobracaja a ne da se lakse kaznjavaju vozaci.

(utorak, 22. dec 2009, 12:47)
Gojko [neregistrovani]

Odgovor

Ceska je zemlja koja ima vinjete a uvela je tagove za kamione a do 2010 planira ih za ostala vozila jer vinjete ne donese dovoljan prihod a evo i teksta iz biznis vesti

"Češko ministarstvo saobraćaja očekuje da će elektronska putarina doneti u državnu kasu četiri do pet puta više novca, dok je sistem nalepnica za vožnju po autoputu donosio prihod od dve milijarde, odnosno 74 miliona evra godišnje. Češka planira da sadašnji sistem nalepnica zameni elektronskom putarinom do 2010. godine i kada je reč o kamionima od 3,5 tona, a posle tog datuma da uvede naplatu putarine i na putevima prvog reda."
Uz napomenu da se tagovi koriste i u Portugaliji,Spaniji,Francuskoj,Italiji,Norveskoj,Americi,Hrvatskoj i sada u Srbiji kao i u Grckoj nemojmo samo pricati kako je u Madjarskoj jer ce i oni uskoro uvesti tagove ali cekaju poslednji trenutak jer su shvatili da su sa vinjetama izgubili znacajne prihode samo sada treba zbog toga neko da odgovara.

A za neobavestene u cenu od 12 miliona evra ulaze sve naplatne stanice u Srbiji ,izvodjenje obimnih gradjevinskih radova,kompletne instalacije ,komplet nova oprema kao i nove kabine i nadstresnice pa tek onda softver koji je poslednja stavka u svemu tome a kako to izgleda moze se videti na autoputu Bgd-Sid koji je u potpunosti zavrsen,a na stranu to sto imamo odlican izvozni proizvod koji se moze prodati mnogim zemljama u svetu i time se zaposliti ogroman broj ljudi ili je mozda bolje otpustiti ljude i samo se baviti uvozom.

(utorak, 22. dec 2009, 12:41)
anonymous [neregistrovani]

Vigneta

Slazem se potpuno ionako covjek mora kupiti-uplatiti za putarinu. Kupis vignetu za koji vremenski period hoces a rampe sve sklonis. U Evropi nema granica a u samoj Srbiji ima ih na stotine, mislim na rampe.

(utorak, 22. dec 2009, 12:24)
Gurke [neregistrovani]

vigneta

To je cista glupost!Treba uraditi vignetu kao u Austriji i gotovo!

(utorak, 22. dec 2009, 11:41)
естета [neregistrovani]

натпис

Одлична вест. Жао ми је што и натпис који обележава прилаз наплатној рампи није одличан. Уствари, јако је ружан и није делотворан. Као да је урађен реда ради. Неозбиљно. Сви саобраћајни знаци морају бити исписани двојезично- на српској ћирилици и енглеској латиници. Једнобразно.Препознатљиво...