Prelazak granice samo uz pasoš

Za građane koji poseduju biometrijski pasoš ne postoji ni jedan dodatni uslova za slobodno putovanje u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, izjavio za RTS šef Biroa za međunarodnu saradnju MUP-a Dražan Maravić.

Gostujući u Dnevniku Radio-televizije srbije, šef biroa za međunarodnu saradnju Dražen Maravić rekao je da za građane koji poseduju novi biometrijski pasoš ne postoje dodatni finansijski ili administrativni uslovi za slobodno putovanje u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

"Međutim, i dalje su na snazi uobičajene mere granične kontrole na ulasku u šengenski prostor, koje inače primenjuju sve države, pa i Srbija, a koje imaju za cilj da spreče prekogranični kriminal, ilegalne migracije i da zaštite javni red i mir", dodao je Maravić.

Granične službe država Evropske unije će nastaviti da sprovode kontrole državljana Srbije, koja pre svega ima za cilj da potvrdi da se u konkretnom slučaju zaista radi o nameri putovanja na kraći rok, a ne o nameri da se ostane u šengenskom prostoru duže od 90 dana, objasnio je Maravić.

Prema njegovim rečima, od građana se može tražiti da navedu krajnju destinaciju putovanja, da pokažu da li imaju dovoljno sredstava za putovanje, bilo u gotovini, bilo posedovanjem kreditnih kartica ili drugih sredstava plaćanja.

Ne postoji standardni iznos finansijskih sredstava po danu putovanja koji je potrebno posedovati, i praksa zavisi od države do države. Ukoliko je, na primer, svrha putovanja turistička poseta, može se tražiti uvid u rezervaciju hotelskog ili drugog smeštaja, naveo šef Biroa MUP-a Srbije.

Uobičajena granična kontrola

Maravić je rekao da posedovanje tih i sličnih dokumenata nije formalni uslov za ulazak u šengenski prostor, ali svakako može doprineti da se uobičajena granična kontrola obavi brže i jednostavnije, naročito imajući u vidu eventualnu jezičku barijeru pri komunikaciji sa graničnim službenicima.

Važno je naglasiti da granične službe država članica šengenskog prostora zadržavaju pravo da ne odobre ulazak u zemlju ukoliko procene da osoba predstavlja pretnju javnom redu i miru, zdravlju ili unutrašnjoj bezbednosti, ili ako za tom osobom postoji upozorenje da mu se ne odobrava ulazak, istakao je Maravić.

Prema njegovim rečima, radi se o pravu graničnih službi koje je i ranije postojalo, koje je važilo i za osobe kojima je prethodno bila izdata viza. "To pravilo ostaje na snazi i nema veze za ukidanjem viznog režima, budući da predstavlja standardno postupanje kada je u pitanju granična kotrola".

Maravić je napomenuo da, ukoliko se putuje motornim vozilom, neophodno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole i međunarodnog osiguranja i to su uobičajeni uslovi za odvijanje međunarodnog drumskog saobraćaja, koji nemaju veze sa ukidanjem viznog režima.

Takođe, dodao je Maradić, posedovanje putnog zdravstvenog osiguranja nije uslov za putovanje, ali se svakako preporučuje zbog lične bezbednosti.

Bez viza za boravak do tri meseca

MUP Srbije ranije je saopštio da je veoma važno naglasiti da se ukidanjem viza za kratkotrajna putovanja naših građana u zemlje članice Evropske unije, nisu stekli uslovi za trajni boravak, nastanjenje i zapošljavanje na teritoriji Evropske unije. 

U tom smislu, nezakonit je rad ili boravak u šengenskom prostoru duže od 90 dana bez odgovarajuće nacionalne boravišne ili radne dozvole.

Građani koji nameravaju da zbog zaposlenja ili iz nekog drugog razloga borave u šengenskom prostoru duže od 90 dana, obavezni su da pre putovanja podnesu odgovarajući zahtev za dugoročnu vizu ili za dozvolu boravka, ambasadi zemlje u koju žele da idu.

Takođe, i pored diplomatske aktivnosti Srbije, u ovom trenutku nije bilo moguće postići ukidanje viza za građane Srbije sa Kosova i Metohije, kojima putne isprave izdaje Koordinaciona uprava MUP-a.

Ukidanje viza važi za interno raseljena lica ukoliko poseduju novi, biometrijski pasoš izdat od Policijske uprave na osnovu mesta boravka.

broj komentara 29 pošalji komentar
(utorak, 27. avg 2013, 21:01)
anonymous [neregistrovani]

prelaz preko granice

dali za prelaz preko granice za Bosnu za maloletnu decu su potrebni pasosi ili moze izvod iz maticne knige i zdravstvena knjizica

(nedelja, 10. mar 2013, 18:46)
anonymous [neregistrovani]

prelazak u austriju

da u austriju mozes samo da udjes sa biometriskim pasosom i trebaju ti novci ako putujes sa djecom od svake osobe treba po 250 eura da prikaze na granici mada slabo kada pregledaju te stvari ali za svaki se slucaj moze desiti da traze da pokazete koliko imate novca

(ponedeljak, 06. feb 2012, 04:32)
sulejman [neregistrovani]

Obavezno odg

Ja sam bio u Sloveniji 2 meseca, nakon toga vratijo sam se u CG. A sad ako moze neko da mi objasni neku stvar, Ja sam dosao iz slovenije 3 dana pre nove 2012 god. sad je naravno 6 februar, dali ja mogu da putjem i ako nisu 3 mesca prosla od kako sam dosao u mom kraju ?

(četvrtak, 15. jul 2010, 19:24)
anonymous jhh [neregistrovani]

prelazak dece u bih

sta je od dokumenata potrebno maloletnom licu za ulazak u bih?da li je neophodan pasos?

(utorak, 15. jun 2010, 13:57)
Iva [neregistrovani]

Odgovore na sva pitanja

trebalo bi da tražite na sajtu MUP Srbije i od njihovih za to nadležnih osoba a ne od RTS. Jedino tako ćete sigurno dobiti precizan odgovor.
Srećan put svima koji putuju.

(utorak, 15. jun 2010, 12:35)
nada [neregistrovani]

maloletno lice

Zelela bih da decu (imaju 10 godina), posaljem kod sestre u Italiju na 10-15 dana. Razvedena sam, imam sudski dodeljeno starateljstvo, kojim je regulisano vidjanje sa ocem. Da li za prelazak granice treba da obezbedim neko ovlascenje, posto putuju bez mene uz pratnju sestricine 22 godine stare koja ima boravak (permeso) u Italiji.

(nedelja, 13. dec 2009, 01:13)
danijela [neregistrovani]

austrija

dali se u Austriju moze uci samo sa geometrijskim pasosem,jel trebaju pare ako ides sa roditeljima koji su tamo? UNAPREED HVALA

(petak, 11. dec 2009, 17:23)
anonymous [neregistrovani]

dilema

A sta biva ako ste u braku sa stranim drzavljaninom?Imam i pozivno pismo vencanicu...i treba mi nekih 4500 evra ali zasto valjda je i normalno da me izdrzava suprug...Moze neki komentar?

(četvrtak, 10. dec 2009, 20:04)
jasmina01 [neregistrovani]

pitanje

jabi da mi deca dodju sad za novogodisnje praznike kod mene i njixovog oca koji radimo i zivimo u austriji sta nama treba deca su nam maloletna jel nam treba neko garantno pismo ili pore na granici u napred zaxvalni na odgovor

(četvrtak, 10. dec 2009, 19:46)
anonymous [neregistrovani]

odgovor

Na kraju snimka jasno kaze