Jubilej FPN-a

Svečanim skupom u Domu Narodne skupštine, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu obeležio je 40 godina rada. U okviru jubileja održava se međunarodna konferencija "Država i demokratija".

Povodom obeležavanja 40 godina Fakulteta političkih nauka, na svečanosti u Domu Narodne skupštine gostima se obratitio profesor Dragoljub Mićunović u svojstvu izaslanika pokrovitelja svečanosti, predsednika Borisa Tadića.  

Profesor Mićunović rekao je da će zadatak svih koji se bave političkom naukom biti da doprinesu da u Srbiji bude "što više ljudi koji žive za politiku, a što manje onih koji žive od politike".

"Politika može da se vidi kao poziv što znači da neko ima viziju, ideju i da živi za politiku. Međutim, uglavnom je više onih koji se usput bave politikom ili onih koji su funkcioneri, pa se politikom bave samo na sednicama gde se donose odluke. Ti uglavnom žive od politike", ocenio je Mićunović.

Osnovni problem srpskih političara je, kako je rekao, "odsustvo osećanja i odgovornosti za ono što je javno dobro". 

Profesor Mićunović kazao je da predsednik ima zadatak da unapređuje vladavinu prava i da je tome posvećen i kao šef države i kao lider Demokratske stranke.

Dekan FPN Milan Podunavac rekao je da će povodom 200 godina visokog obrazovanja u Srbiji i 40. rođendana FPN, u naredna dva dana Beograd biti prvo mesto na mapi agendi mnogobrojnih profesora stranih univerziteta.

U ime rektora Beogradskog univerziteta Branka Kovačevića, skupu se obratio prorektor za međunarodnu saradnju Aleksandar Sedmak.

Goste je pozdravio i predsednik najveće evropske asocijacije za političke nauke - Evropskog konzorcijuma za politikološka istraživanja Majkl Koks.

U petak i subotu biće održana Međunarodna konferencija na temu "Država i demokratija", na kojoj će naučnici pokušati da odgovore na temeljna, složena pitanja kao što su proces globalizacije, nadnacionalne institucije i izazovi ekonomske krize.

Istorijat fakulteta

Skupština Srbije je pre četrdeset godina usvojila Zakon o Fakultetu političkih nauka, kojim je osnovan Fakultet kao naučno-obrazovna i istraživačka ustanova u Srbiji.

Od tada je na Fakultetu diplomiralo 7.400 studenata, magistriralo 860 i doktoriralo 430 studenata.

Fakultet je danas poznati i priznati svetski obrazovni, naučno-istraživački centar, gde nastavu prati više od 5000 studenata.

Fakultet političkih nauka bavi se obrazovanjem i istraživanjem u oblasti politikologije, međunarodnih studija, novinarstva i komunikologije, socijalne politike i socijalnog rada. Nastavno-naučni kadar čini više od 80 stalnih predavača uz redovna gostovanja istaknutih stručnjaka iz zemlje i inostranstva. 

broj komentara 0 pošalji komentar