Bez viza samo sa crvenim pasošem

Građani Srbije, od 19. decembra, u zemlje "šengenskog prostora" moći će da putuju bez viza sa crvenim, biometrijskim pasošem, dok će oni, koji imaju plavi pasoš morati da pribave sve potrebne vize za zemlju u koju putuju.

Šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Dražen Maravić izjavio je da će građani Srbije od 19. decembra u zemlje "šengenskog prostora" moći da putuju bez viza sa crvenim, biometrijskim pasošem, dok će oni, koji imaju plavi pasoš morati da pribave sve potrebne vize za zemlju u koju putuju.

"Što se tiče samog ulaska u Uniju biće potreban samo pasoš. Međutim, pošto su i dalje u prometu i plave putne isprave na kojima piše Savezna Republika Jugoslavija, ukoliko se putovanje namerava realizovati sa posedovanjem tog pasoša, biće potrebni svi oni papiri kao i do sada", rekao je Maravić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, najverovatnije, vizna libralizacija neće važiti za građane koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova i Metohije.

Maravić ja naglasio da se ukidanje viza odnosi na režim kratkotrajnog boravka u zemljama EU, što u praksi znači da se dozvoljava boravak od 90 dana u zemljama Unije u periodu od 180 dana.

Građanin može da putuje više puta u zemlje EU, i da iz njih izlazi, s tim da taj boravak, kada se saberu pojedinačni boravci, ne može da bude duži od 90 dana u okviru 180 dana.

"To znači, ako je neko boravio 90 dana u kontinuitetu, mora da napusti zemlje EU i da sačeka da prođe narednih 90 dana, da bi se ispunila kvota od 180 dana da bi mogao ponovo da uđe. Dakle, bezvisni režim znači da nisu potrebne vize za turistička i slična putovanja u zemlje Unije za period od ukupno 90 dana u jednom bloku od 180 dana", objasnio je Maravić.

On je dodao da će građani morati i da izvade potvrdu o plaćenom osiguranju i tako izbegnu nadoknadu velikih troškova, ukoliko im se dogode nezgode ili se razbole.

"Takođe, treba voditi računa o posedovanje odgovarajuće međunarodne vozačke dozvole i pripremiti se na drugi način za putovanja", precizirao je Maravić.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. nov 2009, 23:42)
anonymous [neregistrovani]

,,,,,

Najbole bi bilo kad bi dolazili iz konzulata direkno kod svakoga kuci da izdaju pasose i jos da nama gradjanima daju dnevnice, jer mi nikad nismo zadovoljni. Svako moze da zakaze termin ili ako ide u Srbiju da izvadi pasos. Nisu to velike pare ali ako nam treba pasos moramo platiti. Svako moze odvojiti za toliko. A daljina nije razlog, jer nasi ljudi znaju ici po nekolko stotina kilometara da slusaju koje kakve pevace i to im nije tesko a zza posose strasno. Imaju vremena jos celu godinu pa neka pozure. A da ti gospodine konzulat u jednoj drzavi izda pasos a ti zivis u drugu pa to je najveca glupost koju sam cula. Ni gradjani jedne drzave mogu da dobiju pasose samo na teritoriji boravka

(ponedeljak, 16. nov 2009, 23:13)
danijel [neregistrovani]

srbija

volim te srbijo

(subota, 14. nov 2009, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

hmmm

ne razumem ko zivi u inostranstvu a nije do sada izvadio novi pasos. Bilo u svedskoj kako pise ovaj ili bilo gde drugde. Svi ste vi verovatno jednom godisnje kuci kao i ja iz nemacke, i tako sam prvog dana odmora u srbiji otisao u opstinu i sve resio po hitnom postupku( sto mi iz inostranstva imamo tu mogucnost) i posle 10 dana je pasos bio gotov i ja sa njim nazad u nemacku, gotova prica.

Ali kako je rekao jedan komentar? nas narod sve radi u poslednjem trenuktu, pa su verovatno pojedini otisli zadnjeg dana odmora da vide kako se dobija novi pasos.....

(subota, 14. nov 2009, 13:33)
anonymous [neregistrovani]

Vize

Brate moj eto me u Svajcarsku -uskoro-,nova godina negde u cirihu...bice ekstra...zivela srbija

(subota, 14. nov 2009, 13:17)
anonymous [neregistrovani]

pristevac

To ne vazi za gradjane sa teritorije Kosova,to je dugo bila rasprava.

(subota, 14. nov 2009, 13:11)
anonymous [neregistrovani]

stari pasoši!

ima i nas koji smo već u inostranstvu a nismo i nemožemo doći do novog pasoša! tako da je po nas veoma pozitivno da se rok zamene produži, bar do polovine sledeće godine!! ako ne drugačije onda za nas koji smo već van matice!!

(subota, 14. nov 2009, 13:00)
anonymous [neregistrovani]

Nek se zadrze

Nisi u pravu. Zivim u svedskoj Malmeu ambasada je u Stokholmu skoro 700km. Ambasada u Kopenhagenu nece da mi izda nov pasos jer zivim u svedskoj a ne u danskoj, koja je na 25 km od mene. Da odem do stokholma i nazad je ko da sam otisao do Srbije.
Tako da hvala na mogucnosti da se koristi plavi pasos jos neko vreme bez obzira na uslove putovanja.

(subota, 14. nov 2009, 12:29)
anonymous [neregistrovani]

svajcarska

Prijatelju i u Svajcarsku se moze putovati bez vize,tako da cu ja laganica da obidjem sestru u Sent Galenu....

(subota, 14. nov 2009, 12:02)
anonymous [neregistrovani]

Svajcarska

Vazi i za Svajcarsku

(subota, 14. nov 2009, 11:46)
anonymous [neregistrovani]

Svajcarska

Svajcarska je u Sengen zoni, tako da ce moci i tamo da se putuje bez vize.