Privatno zdravstveno osiguranje

Vlada Srbije usvojila je Uredbu Ministarstva zdravlja o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojom se predviđa paralelno dopunsko i privatno osiguranje i otvara vrata novom stubu zdravstvenog osiguranja u zemlji.

Dobroboljno zdravstveno osiguranje nije alternativa obaveznom osiguranju, već njegova dopuna i pokriva troškove posebnih zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama i klinikama ali i u državnim ustanovama.

"Uredba koja omogućava sistem dobrovoljnog osiguranja ni na koji način neće uticati na sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje će i dalje ostati osnovni sistem zdravstvenog osiguranja u zemlji zasnovano na sistemu solidarnosti, što znači da svako izdvaja prema svojim materijalnim mogućnostima ", kaže Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Na osnovu dobrovoljnog osiguranja preko privatnih osiguravajućih kuća, ali i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje građani će moći da koriste razne pokognosti.

Tako kod "Delta Đeneralija", za sada praktično jedinoj osiguravajućoj kući koja radi privatno zdravstveno osiguranje , za mesečnu premiju od 30 do 150 evra osiguranici biraju vreme pregleda, bolnicu u kojoj će biti medicinski zbrinuti, stomatološke usluge i sve vanstandardne procedure.

"Meni se desilo baš prve nedelje kada sam uplatio privatno zdravstveno osiguranje da sam imao potrebu za jednom manjom hirurškom intervencijom. Cena je bila jednaka ili malo veća od mesečne cene za privatno zdravstveno osiguranje", kaže Draško Roganović.

Iako se pretpostavlja da dopunsko osiguranje koriste samo bogati, praksa pokazuje da su klijenti većinom građani sa prosečnim primanjima.

"Mi danas sarađujemo sa oko 180 zdravstvenih ustanova, bilo da su to elitne, državne ili privatne. Osiguranik ima potpun konfor, jer poseduje karticu ukoliko koristi uslugu bilo koje od tih 180 ustanova, plaća samo karticom, a ima pravo da koristi i neke usluge van mreže, pri čemu mi refundiramo plaćene troškove", kaže Nebojša Divljan , generalni direktor "Delta Ćenerali"

Uredba ministarstva zdravlja omogućiće da se poveća broj osiguravajućih kuća, a time i kvalitet usluga, što će građanima omogućiti da u svakom trenutku, 24 sata dnevno da koriste usluge privatnih i državnih ustavnova koje odaberu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 23. nov 2008, 14:39)
DEDA-EU [neregistrovani]

Globa

Namet na kijamet.Ja zivim u Sloveniji ,dodatno osiguranje placam 21,75eura na mesec, par centi je razlika od jednog do drugog osiguravajuceg zavoda.Kada bi placaododatno na dodatno, za krace cekanje i drugo, placao bi negde oko 36eura.To nije nikako limitirano sa visinom plate(dohodka)bilo koje vrste. A postoje jos neke varijante osiguranja za posebne tretmane, koje se placaju skuplje za one sa dubljim dzepom.Verovatno znate kakve su plate u Sloveniji, pa sad uporedite,procentualnu razliku u odnosu na plate, pa recite da to nije,namet na kijamet kako kaze nas narod.

(nedelja, 23. nov 2008, 14:03)
Nenad Jevtic [neregistrovani]

Zapadne cene istocne plate

Zivim 40 godina u zapadno-evropskoj zemlji i zdravstveno osiguranje placam u iznosu petnaestog dela moje penzije. Ovo u Srbiji je krajnje nehumano cak i bezobrazno. Kupi se od sirotinje da bi dzinovska administracija imala sto bolje i vece plate za nikakav rad. Sramota!

(nedelja, 23. nov 2008, 13:04)
anonymous [neregistrovani]

Zapadne cene istocne plate

@ Ljuba britva, pisete gluposti kao da se radi samo o ''zapadnim trendovima''. I ja zivim na Zapadu ali opsirno zdravstveno osiguranje placam jedva deseti deo od mojih mesecnih primanja dok je ovo u Srbiji polovina necije plate.

(nedelja, 23. nov 2008, 06:17)
ljubo britva [neregistrovani]

Zapadne cene istocne plate

Postovani G.dine Humanisto!
Na zalost tako je! Nase zdravstvo kao i ostali stubovi drzave Srbije prate trendove u EU.Mali , sitni ,nemocni,moraju sa takvim nehumanim merama se snaci ziveti i preziveti!Kolko dugo to turbo kapitalizam ne zanima!Poz.IZ Austrije
Ljubobritva

(subota, 22. nov 2008, 22:35)
Humanista [neregistrovani]

Zapadne cene istocne plate

Cena osiguranja u iznosu od 30 do 150 Eura mesecno za Srbiju u kojoj su prosecne plate 385 Eura je krajnje nehumana. To znaci da ko ima para ima i zdravlja a ko nema treba da umire i ko mu je kriv zbog toga.
Tako se kreiraju i stvaraju socijalne razlike koje su krajnje nehumane. U takvim okolnostima mogu se ocekivati samo socijalni nemiri ili bolesti svih vrsta jer gradjani nemaju novaca da odu kod lekara i da plate lekove.
Takvo vodjenje socijalne politike je nevidjeno u civilizaciji XXI-og veka.