TV Avala ustupa deo kapitala RTL-u

Savet RRA načelno dozvolio televiziji Avala da ustupi manje od 50 odsto svog kapitala novom strateškom partneru, kompaniji RTL.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić potvrdio je da je Savet RRA načelno dozvolio televiziji Avala da deo kapitala ustupi novom strateškom partneru, luksemburškoj kompaniji RTL.

"Reč je o 49 odsto kapitala", naveo je Karadžić i podsetio da stranci ne mogu posedovati većinski udeo u vlasništvu nad elektronskim medijima.

Transfer će moći da se obavi kada Avala dostavi ugovor iz koga se vidi da nema nedozvoljene medijske koncentracije i dopuni zahtev za preuzimanje.

Prema rečima člana Saveta RRA Slobodana Ćorića dopuna zahteva se odnosi na suvlasnike TV Avala i na potrebu da bude preciziran procenat koji će ostati u vlasništvu svakog od njih.

"Ostalo je nejasno koliki će deo svog vlasništva u TV Avala ustupiti suvlasnici, pa je zbog toga zatraženo da zahtev bude dopunjen i tim podacima, ali procenat RTL-a svakako neće preći 49 odsto", precizirao je Đorić.

Kako je navedeno na internet sajtu Agencije za privredne registre, najveći procentualni udeo u vlasništvu TV Avala ima privrednik Danko Đunić (45,65), zatim beogradska preduzeća "Tehnoprogres" (30,68) i "Media plus" (14,94), a potom i vlasnik TV Pink Željko Mitrović (4,95).  

Televizija Avala ima dozvolu za emitovanje programa na čitavoj teritoriji Srbije, takozvanu nacionalnu frekvenciju koju RTL nije dobio na konkursu.

Zakonom o radiodifuziji predviđeno je da dozvolu za emitovanje programa, koja se odobrava na osam godina, može imati samo domaće pravno ili fizičko lice, a stranci kao fizička ili pravna lica mogu učestvovati u osnivačkom kapitalu emitera sa najviše 49 odsto ukupnog kapitala.

Prema nezvaničnim podacima agencije Beta, moguća je i promena naziva TV Avala u RTL-Avala, ali ta primena ne zahteva izdavanje nove dozvole za emitovanje programa.

Inače, dozvola za emitovanje programa ne može se ustupati, iznajmljivati ili na drugi način preneti ili otuđiti, čak ni kada emiter proda opremu za emitovanje programa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. nov 2008, 00:20) - anonymous [neregistrovani]

jedni te isti stalno se sve vise bogate

Isti ljudi su kod nas biznismeni:Djunic,Miskovic,Beko,Mitrovic,Peconi,Lazrevic,Kosic itd...