Mirku Đorđeviću nagrada "Dušan Bogavac"

Jedan od najboljih poznavalaca religije i crkve, publicista Mirko Đorđević, dobitnik je ovogodišnje novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost.

Žiri je ocenio da se "komentari i analitički tekstovi Mirka Đorđevića odlikuju izrazitim kritičkim pristupom, autoritetom vrsnog poznavaoca problema i hrabrošću da se bez odlaganja prihvati najaktuelnijih tema. U načinu obrade tema Mirko Đorđević na najbolji način spaja naučnu zasnovanost i pitak novinarski stil".

"U crkvenim, političkim naučnim, novinarskim i društvenim krugovima njegovi napisi podstiču na dijalog, a sam Mirko Đorđević daje najbolji primer u javnosti kako se vodi tolerantan, moderan i civilizovan dijalog", naveo je žiri u obrazloženju.

U užem izboru za nagradu "Dušan Bogavac" bili su i novinarka B92 Senka Vlatković, Milica Jovanović iz lista Danas, nekadašnji glavni i odgovorni urednik Ekonomske politike Miloš Marković, kolumnista Blica Petar Popović, redakcija E novina i advokat Srđa Popović.

Žiri su činili Zoran Janić, Saša Ilić, Mijat Lakićević, Nadežda Gaće, Branka Bogavac, Filip Mladenović i Nebojša Popov.

Novoformirana Novinarska zadužbina "Dušan Bogavac", pored prikupljanja sredstava za novčani iznos nagrade, obezbeđivaće i neophodnu finansijsku potporu za novinare koji žele da istražuju ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Nagrada "Dušan Bogavac" biće uručena Mirku Đorđeviću sutra u podne u prostorijama NUNS-a, u Domu novinara Srbije, Resavska 28.

broj komentara 0 pošalji komentar