Godinama nezakonito naplaćivan vrtić u Kragujevcu

Zbog nezakonito zaračunate, znatno više cene za boravak dece u obdaništima prethodnih godina, Kragujevac vraća roditeljima oko 100 miliona dinara

Suprotno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji nalažu da roditelji plaćaju 20 odsto od pune cene za boravak dece u vrtićima, Kragujevac je od 2009. do 1. septembra 2014. godine, primenjivao takozvane, regresne skale.

Te odredbe Zakona o društvenoj brizi o deci podrazumevale su, da se cena boravka dece u vrtićima, naplaćuje u zavisnosti od prihoda domaćinstava, što je iznosilo od 21 do čak 72 odsto od ekonomske cene, potvrdila je za RTS načelnica uprave za vanprivredne delatnosti u Kragujevcu Gordana Marković.

Najviša cena boravka u vrtićima iznosila je čak 11.000 dinara.

Prema tumačenju Vrhovnog Kasacionog suda, grad nije poštovao propise i naplaćivao je vrtić na osnovu sporne odredbe, suprotno zakonu.

Roditeljima je načinjena šteta, ali na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, za potraživanja starija od tri godine, nastupila je zastarelost.

Tako će grad, po rečima Markovićeve, nadoknadititi razliku, roditeljima oko 4.000 mališana za period od 1. marta 2013. do 1. septembra 2014. godine. Za te namene, iz budžeta biće izdvojeno oko 100 miliona dinara.

Svi roditelji čija su deca u tom periodu koristila usluge predškolske ustanove "Nada Naumović" trebalo bi da potpišu sporazum sa tom ustanovom, kako bi im novac bio vraćen.

broj komentara 0 pošalji komentar