Divlja gradnja i dalje cveta

Zakon o ozakonjenju nelegalnih objekata stupio je na snagu pre četiri meseca. Zabrinjava to što nadležni kažu da će biti srušeni nelegalni objekti izgrađeni posle donošenja zakona, ali ne i oni objekti čiji su investitori prekoračili građevinsku dozvolu. Građevinski stručnjaci smatraju da su kazne za investitore male, kao i da bi trebalo ispitati i licence svih nadzornih organa na gradilištima na kojima se nezakonito zidalo.

Pre tri meseca ekipa RTS- a je, zajedno sa građevinskom inspekcijom, obišla jedno gradilište u centru prestonice na kome se zida bez ijednog papira. Prisustvovali smo postavljanju žute trake koja označava zabranu gradnje. Međutim, to nije sprečilo investitora da podigne - još dva sprata.

"U tom slučaju građevinska inspekcija završila je svoj posao po zakonu. Inspektori su više puta izlazili na lice mesta i stavljali znak zabrane gradnje i pečaćenjem mašina", kaže državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damnjanović. Ističe da je reč o krivičnom delu u sticaju za koji je predviđena mnogo stroža kazna nego što je bespravna gradnja. Kako je dodala, sudbina takvog objekta je rušenje.

U međuvremenu, građevinska inspekcija pojačala je kontrolu. Na jednom gradilištu na Zvezdari utvrđeno je da je investitor izgradio više od dozvoljenog.

Inspektorka Zagorka Panić kaže da je investitor tog objekta imao pravosnažnu građevinsku dozvolu od koje je odstupio dva sprata.

"Inspekcije će doneti rešenje za taj bespravni objekat i onaj koji je imao dozvolu a od nje odstupio. Celokupan predmet dostaviće Sekretarijatu za legalizaciju da uđe u postupak ozakonjenja", navodi Panićeva.

U Tužilaštvu potvrđuju da divlja gradnja i dalje cveta - za poslednjih 14 meseci stiglo im je oko 185 krivičnih prijava. Međutim, kako napominju, nelegalna gradnja spada u lakše krivično delo za koje je predviđena maksimalna kazna zatvora do tri godine, ali koja može da bude zamenjena novčanom kaznom.

"Sa okrivljenim investitorom koji u tužilaštvu prizna krivično delo, zaključuje se sporazum, na osnovu kojeg sudija donese odluku da okrivljeni primenom instituta odlaganja krivičnog gonjena uplati novcani iznos od 200.000 pa i milion dinara u humanitarne svrhe", navodi zamenik javnog tužioca Leposava Vujanović Porubović.

Građevinski stručnjaci smatraju da su kazne za investitore male, kao i da bi trebalo ispitati i licence svih nadzornih organa na gradilištima na kojima se nezakonito zidalo.

Građevinski konsultant Sima Stokić istče da se sadašnjom regulativom divlja gradnja samo potpomaže.

"Novčane kazne nisu dovoljne jer one tu ne mogu ništa da reše. Nikada ne možete da propišete toliku kaznu koliko investitor može da zaradi prodaji stanova u velikim gradovima", smatra Stokić.

Prema njegovim rečima, investitori registruju firme koje služe samo za izgradnju jedne stambene zgrade. Po završetku izgradnje prodaju sve stanove u objektu, kojeg su od legalnog tokom zidanja prekoračivši građevinsku dozvolu pretvorili u nelegalni, da bi potom ugasili firmu, objašnjava Stokić.

Svi nelegalno izgrađeni objekti moraju da se popišu do novembra. Potom sekretarijati za legalizaciju odlučuju koji će objekti biti ozakonjeni.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. mar 2016, 07:24)
Bojan [neregistrovani]

Pa sta

U postupka sam za dozvolu. Traze i sto treba i sto ne treba. Losi zakoni, previse nameta, trazi se dlaka u jajetu. Zato ljudi i grade na divje i razumem ih potpuno. Da sam izgradio objekat na divlje, razvio bih posao koji sam hteo. Ovako nisam nigde. Niti da krecem niti da odustajem.

(ponedeljak, 28. mar 2016, 01:08)
anonymous [neregistrovani]

UŽAS!

Dakle ovako, u tekstu stoji da oni koji prekorače recimo dva sprata u gradnji mogu biti kažnjeni od 200 000 do milion dinara, pretvoreno u Evre, milion dinara je 10 000 evra. Drugim rečima, od samo 10 kvadrata prostora koje proda investitor može da otplati kaznu, a dodatno će zaraditi milione na prodaji ta dva sprata. Ovi zakoni su pisani tako da se isplati biti kriminalac,,,

(nedelja, 27. mar 2016, 23:57)
Vladimir Mitrovic [neregistrovani]

uvesti red

To znaci da mi koji gradimo sve legalno, smo budale.

(nedelja, 27. mar 2016, 23:55)
Divna [neregistrovani]

sok

U cudu sam. Da li je moguce da su za te nazovi investitore kazne male i u humanitarne svrhe, budzet. Nemam reci, nije ni cudo sto imamo toliko divlje gradnje. I sta radi vlast sto to dozvoljava. Ko su ti investitori koji varaju drzavu.