Hočevar predvodio misu na Veliku subotu

Katolički vernici koji slave Uskrs danas obeležavaju Veliku subotu, a tim povodom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu.

Hočevar je u Uskršnjoj poslanici poručio da Vaskrs pita sve "očeve" Balkana zašto se i dalje više raduju tome da su im deca posvađana, izgubljena i mrtva, nego da se raduju na zajedničkoj "gozbi razumevanja".

Čestitajući praznik, Hočevar je u poslanici rekao i da Vaskrs pita sve očeve porodica, zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta da li brinu, poput Oca, za sve nemoćne, izgubljene, zalutale.

"Vaskrs kuca na vrata srca svim očevima, svim odgovornim osobama u crkvenim i društvenim zajednicama. Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest - Jesi li i ti tako bogat u milosrđu, da u 'mrtvima' i 'izgubljenima' budiš želju za povratkom u život, u odgovornost?", poručio je Hočevar.

Beogradski nadbiskup će sutra, na Uskrs, služiti misu u crkvi svetih Ćirila i Metoda.

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedelje posle Velikog petka.

Najvažniji hrišćanski praznik spada u red "pokretnih" svetkovina, a to znači da se ne proslavlja uvek istog datuma, već je samo isti dan - nedelja.

Ove godine Rimokatolici obeležavaju Uskrs 27. marta, a pravoslavci, 1. maja.

broj komentara 0 pošalji komentar