Zapadna crkva slavi Uskrs

Hrišćanski vernici zapadne crkve danas proslavljaju Uskrs.

Svečanu svetu uskršnju misu služio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Crkvi svetih Ćirila i Metodija u Beogradu. Misi su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i Vlade Srbije. 

Beogradski nadbiskup poručio je u Uskršnjoj poslanici da Uskrs pita sve "očeve" Balkana zašto se i dalje više raduju tome da su im deca posvađana, izgubljena i mrtva, nego da se raduju na zajedničkoj "gozbi razumevanja".

Hočevar je, čestitajući predstojeći praznik, rekao i da Uskrs pita sve očeve porodica, zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta da li brinu, poput Oca, za sve nemoćne, izgubljene, zalutale.

"Vaskrs kuca na vrata srca svim očevima, svim odgovornim osobama u crkvenim i društvenim zajednicama. Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest - Jesi li i ti tako bogat u milosrđu, da u 'mrtvima' i 'izgubljenima' budiš želju za povratkom u život, u odgovornost?'', poručio je Hočevar.

Kako je istakao, Uskrs "ispituje" sve parlamentarne i vodeće strukture sveta zašto odbacuju Oca i zašto se više raduju smrti nego životu.

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedelje posle Velikog petka.

Najvažniji hrišćanski praznik spada u red "pokretnih" svetkovina, a to znači da se ne proslavlja uvek istog datuma, već je samo isti dan – nedelja.

Ove godine rimokatolici obeležavaju Uskrs 27. marta, a pravoslavci 1. maja.

Razlika između takozvanog katoličkog i pravoslavnog Uskrsa ove godine je naročito velika, čak 35 dana.

Uskrs mora da padne posle prolećne ravnodnevice, u nedelju posle punog meseca, 14. dana jevrejskog meseca nisana.

Za određivanje dana prolećne ravnodnevice i punog meseca ne koriste se astronomska posmatranja, već tablice – julijanske i gregorijanske.

Drugi, najvažniji uzrok razlike u datumu pravoslavnog i katoličkog Uskrsa je jevrejski praznik Pasha.

Kod pravoslavaca mora da bude i posle Pashe – koja je sama klizna, po jevrejskom lunarnom kalendaru.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 27. mar 2016, 10:10)
Srna Pacifik [neregistrovani]

Vaskrs

Srećan Vaskrs, da ga proslavite u radosti i miru.

(nedelja, 27. mar 2016, 09:49)
anonymous [neregistrovani]

dan vaskrsnuca....

Dan Isusovog vaskrsnuca.....
Svim hriscanima koji u Boga i Isusa vjeruju...
Sretan Vaskrs.

(nedelja, 27. mar 2016, 07:57)
Jovan Mirkovic [neregistrovani]

Svima vernicima,

Koi slave danasnji dan, " Hristos Vaskresje " srecan vaskrs, slavili u zdravlju, veselju i ljubavi. Mir Bozji na zemaljskoj kugli !!!!