Sedamnaest godina od NATO napada na SRJ

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 17 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Poginuo je 1.031 pripadnik Vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Klark je docnije u knjizi "Moderno ratovanje" napisao ne samo da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ intenzivirano sredinom juna 1998. već i da je završeno krajem avgusta te godine.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Nakon što je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i na drugim mestima.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 "kasetnih bombi" od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije – u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO-a su upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili su pali na područje sela Kokoleč u 13.30. 

Tog dana je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u Pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i povratak više stotina hiljada albanskih izbeglica dok se ne definiše najširi stepen njene autonomije.

broj komentara 38 pošalji komentar
(četvrtak, 24. mar 2016, 20:00)
anonymous [neregistrovani]

Nikad im ne treba oprostiti

Bombardovali su nas i ubijali. Hteli su da nas pretvore u prah i pepeo, ako nastavimo dalje da branimo svoju zemlju. Na kraju su nas prisilili da povučemo vojsku i policiju, a onda pustili da ruše i ubijaju. Sada nas ponižavaju da sa istima pregovaramo, a da oni šećkaju po zemlji Srbiji. Dokle ćemo da trpimo ta ponižavanja?

(četvrtak, 24. mar 2016, 15:54)
Dušan [neregistrovani]

A sada će NATO da nas "brani" na tom istom Kosovu i Metohiji???

Strašno je što smo danas sa svim tim zemljama koje su nas bombardovale dobri prijatelji, i sledimo (poslušno) njihovu politiku i još strašnije imamo tako dobar odnos sa NATO paktom u "partnerstvu za mir". A nažalost ima i onih koji misle da tako i treba da bude!!!

(četvrtak, 24. mar 2016, 13:52)
anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Za demokrate svih vrsta

Danas nismo imali neke prijatelje u gostima,pa sam se setio prevoda reci pesme, jedne americke pevacke zvezde,koji je objavljen na srednjoj strani "Politikinog zabavnika" negde u 60-tim godinama proslog veka. Evo,u ime demokrata svih vrsta i fela,saljem "velikim prijateljima" par stihova te pesme, na danasnji dan,koji je idealan za dokazivanje prijateljstva: "Gde li su moji prijatelji/ koji su mi bili tako bliski/ i koje sam toliko volela/ bilo ih je sasvim malo/ cini mi se da ih je vetar odneo/ i ja sam ostala sama/.....

(četvrtak, 24. mar 2016, 12:52)
Boro [neregistrovani]

Uzrok

Gospo vi govorite samo o posledicama, dajte da vidmo šta je uzrok...

(četvrtak, 24. mar 2016, 12:48)
mama Branka [neregistrovani]

mi smo ti

Draga Rajka, ne treba vlast da se pobrine da se ovo ne zaboravi nego mi sami I da prenosimo sa kolena na koleno. Ja zivim u Engleskoj I moja su deca mala tj. nisu rodjena kada sam ja bila bombardovana , ali I'm pricam I pokazujem slike I filmove. A kada smo u Srbiji pokazujem. Isto tako pokazujem I svojim prijateljima englezima I malu Milicu,i Sanju I malog Pavla. Nemoj da mislis da se oni ne stide , stide se ali narod je jedno a politika drugo. Neka nam je svima dragi Bog u pomoci,a ovo zlo nikada da se ne zaboravi. Slava I'm.

(četvrtak, 24. mar 2016, 11:28)
Dobrovoljac po pozivu [neregistrovani]

RE:Da smo imali razumne političare 90-tih

Suviše je kasno i uzaludno posle 25 godina pričati o tome "Da smo imali razumne politicare..." A da smo imali atomsku bombu? Sistem opštenarodne odbrane nam je garantovao da nas spolja niko neće napasti, ali nije bilo razrađeno u planovima: "Šta se dešava ako nas niko ne napadne"? Svaki gradonačelnik sa "dobro naoružanim podanicima" i okružen "kratkovidim junacima" mogao je da poželi da formira svoju državu...Spoljni faktori su presudni i bez njih bi još uživali u brastvu i jedinstvu! Možda bi, a možda i ne bi! Ne bi znali da tako treba...

(četvrtak, 24. mar 2016, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Nato...

Zaboravi sve , i ubuduce ---pamet u glavu--- bice vam bolje.

(četvrtak, 24. mar 2016, 10:51)
anonymous [neregistrovani]

Da smo imali razumen politicare 90 tih do tragedija i ratova na tlu SFRJ ne bi ni doslo

Da smo imali razumnije politicare 90 tih do ovog bombradovanja a i ratova na tlu SFRJ ne bi ni doslo. Nazalost sve republike bivse SFRJ su imali totalitarne lidere narocit u Srbiji, Hrvatskoj i BIH.

(četvrtak, 24. mar 2016, 10:39)
anonymous [neregistrovani]

istina

To je bila agresija !

(četvrtak, 24. mar 2016, 10:16)
anonymous [neregistrovani]

Сећање све болније

Сваке године сећање на НАТО бомбардовање је све теже поднети. Парадоксално зар не? Е па не треба се томе чудити, јер се тзв. међународна заједница понаша као да се ништа није десило, а и даље траје процес окупације и колонизације. Сви се праве енглези по старом добром опробаном рецепту. Да ствар буде гора, позивају нас у своје друштво, што је тек врхунски цинизам.Па онда данас пресуда Караџићу што је само доказ да не желе да нас оставе на миру.