Vršnjačko nasilje, briga celog društva

Vapaji koji stižu sa juga Srbije da se usvoji zakon o vršnjačkom nasilju sustiže vest da su u Novom Sadu dvojica dečaka iz osmog razreda maltretirala dve godine mlađe dečake. Tragovi na telu su evidentni. Zašto jednokratne reakcije nisu dovoljne za rešenje problema?

Protesti u deset gradova širom Srbije za usvajanje Aleksinog zakona. Na čelu kolone protiv nasilja majka dečaka koji bi danas imao 19 godina. Ne odustaje od borbe da se tragedija kakvu je doživela njena porodica više nikom ne desi.

"Idemo sa parolom Hoću Aleksin zakon ili ćutimo i tišinom pozivamo građane da se Aleksin zakon usvoji. Ja mislim da hoće, ja sam uvek u životu bila optimista i mislim da se to tiče sve dece", kaže Dragana Janković, Aleksina majka.

Autorka zakona - iz Novog Sada. Baš odatle juče je stigla vest o novom slučaju nasilja u kome su deca i žrtve i počinioci.

"Deca više nisu deca i to je ono što me zabrinjava... Gde je toj deci empatija da pomognu a ne da izvade mobilne telefone i da snimaju", kaže Dragana Ćorić, autorka zakona.

Pojedini mediji spekulišu da su, između ostalog, stariji učenici terali mlađe da piju urin.

A da je u OŠ "Branko Radičević" došlo do ozbiljnog incidenta, pokazuje i saopštenje Višeg javnog tužilaštva koje je događaj kvalifikovalo kao krivično delo za zlostavljanje i mučenje, kao i krivično delo nanošenje lake telesne povrede.

Direktor škole je zatečen, jer se nikada nije susreo sa takvim problemom.

"Delovali su mi zabrinuto, jedan od te dvojice dečaka bio je malo uplakan i doveo sam ih kod mene u kancelariju. Jedno desetak, petnaest minuta je trebalo da se opuste da bi mi nešto rekli. Pružena im je podrška da budu sigurni da se to više neće ponavljati", kaže Aleksandar Maletin, direktor OŠ "Branko Radičević" u Novom Sadu.

Da se ne ponovi, potrebno je da čitavo društvo i država postave jasnu granicu prema nasilju.

"Mi imamo ad hok pojedinačne programe. Međutim, prevencija u koju bi bili uključeni mediji, u koju bi se institucije uvezale, u kojoj ne bi samo škole bile ostavljene na cedilu da same rešavaju probleme je osnov onoga što treba da radimo", kaže Aleksandar Jugović, profesor socijalne patologije.

Jedan od prvih koraka je, kažu stručnjaci, jačanje centara za socijalni rad i rešavanje porodičnih problema koji se po pravilu prenose na školu i društvo.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 24. mar 2016, 14:20)
anonymousLjubav je sve [neregistrovani]

Aleksin zakon

Treba usvojiti pod hitno Aleksin zakon....

(sreda, 23. mar 2016, 16:25)
Za [neregistrovani]

Prvo pročitaj

@Protiv, fasciniraju me ljudi koji površno ili uopšte nisu upoznati sa temom ali daju sebi za pravo da isto kritikuju. Da nije tako onda bi znali da u slučaju suspenzije nasilnik ima obavezu dolaska u školu i nastavku rada po posebnom planu i programu, samostalno sa stručnim timom škole. Ukratko, poželeće da se vrati u klupu da razredom !

(sreda, 23. mar 2016, 11:21)
Slađana [neregistrovani]

Poslednja šansa

Usvojiti Aleksin Zakon što pre. Nasilje u školama je sve veće i teže, nadležni ne reaguju ili isto prikrivaju !

(sreda, 23. mar 2016, 11:17)
anonymous [neregistrovani]

protiv

Totalno sam protiv Aleksinog zakona,suspendovati nasilnog učenika iz škole je nagrada za njega.I kako će uopšte da utvrde koje nasilnik,možda je žrtva odlučila da se odupre grupi nasilnika pa uzvrati udarac sa pravom jer uglavnom se dešava da direktori i nastavnici zataškavaju i lažu i od žrtve prave krivca.I kao što rekoh šta kad žrtva počne da se brani i uzvrati udarac pa nasilnik kukavički ode da se žali kako je žrtva,pa taj što se bude branio bude suspendovan i uskraćen za školovanje.U školi kod mog sina nema dečaka koji se nije potukao,da li to znači da će od njih 25 učenika po odeljenju njih 12 da bude suspendovano i u nemogučnosti da se školuju,ko će sa toliko dece da radi.Ćak i deca u Africi imaju pravo na školovanje.