Održana akcija "Sat za našu planetu"

U Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije od 20.30 na jedan sat isključeno je osvetljenje u brojnim institucijama, poslovnim zgradama, školama, znamenitim građevinama i spomenicima, u sklopu akcije "Sat za našu planetu" koju organizuje Svetski fond za prirodu.

Centralna manifestacija u okviru te akcije u Srbiji održana je u Beogradu ispred Skupštine Grada, zatim u Novom Sadu na Trgu slobode i u Nišu u amfiteatru na keju.

Cilj akcije je je da se štedi energija i zaštiti planeta od klimatskih promena.

U prošlogodišnjoj akciji za sat vremena ušteđeno je, prema procenama, oko 12 odsto struje.

Duška Dimović, direktorka Svetskog fonda za prirodu u Srbiji, rekla je da se akcija u Srbiji organizuje već osmi put i da se ove godine priključio rekordan broj učesnika- skoro 400 organizacija, kao i veliki broj škola.

Takođe su se priključile i banke, trgovinski lanci, brojne kompanije....

U Srbiji se ove godine 85 gradova i opština priključilo akciji, i vrlo smo zadovoljni, rekla je Dimović istučići da je gašenje svetla na sat vremena simbolično, ali da ujedno predstavlja i poziv građanima da daju doprinos u smanjenju potrošnje korišćenja električne energije, vode i ostalih prirodnih resursa i tako smanji i ublaži uticaj klimatskih promena.

Od Sidnejske Opere do Ajfelovog tornja u Parizu i Kremlja u Moskvi, osvetljenje je ugašeno na spomenicima širom sveta u okviru 10. izdanja kampanje koja poziva na akciju radi sprečavanja klimatskih promena, preneo je AFP.

Akcija "Sat za našu planetu" je pokrenuta 2007. u Sidneju i postala je globalni pokret u koji se prošle godine uključilo više od dve milijarde ljudi iz oko 7.000 gradova u 172 zemlje sveta, a Srbija se toj inicijativi pridružila 2009.

Globalna kampanja "Sat za našu planetu" okuplja pojedince, organizacije, institucije i kompanije širom sveta i šalje snažnu poruku da je moguće ublažiti posledice klimatskih promena i promeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih živih bića.

broj komentara 0 pošalji komentar