Prikazan dokumentarac o zločinima u Višegradu

Dokumentarni film "Zločini pred Tribunalom: Višegrad" u produkciji Outreach programa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prikazan je u Beogradu, a prema oceni autorskog tima priča je vredna dokumentovanja, jer ne bi trebalo prećutati zločine u Višegradu koji spadaju među najgore u ratovima bivše Jugoslavije.

Dokumentarac donosi priču o sudskom odgovoru na talas etničkog čišćenja koji je 1992. godine preplavio taj grad na Drini, pruža uvid u istrage, sudske postupke i činjenice koje je utvrdio MKSJ.

"Cilj projekta je da ostavimo dokumentarno nasleđe o tome šta je i kako Tribunal za 23 godine radio, kao i da istaknemo iskustva žrtava koje su pred Sudom svedočile i ostavimo neku vrstu zapisa kroz šta su ti ljudi prošli", izjavio je Fonetu član produkcijskog tima Outreach programa MKSJ Petar Finci.

U filmu je reč o zločinima koji su počinjeni u Višegradu 1992. godine i sudskim procesima tih zločina pred Tribunalom, a poznat je zločin spaljivanja civila u dva navrata u Višegradu.

Sudski epilog je doživotna kazna zatvora za komandira paravojne formacije, koja se borila u Podrinju, Milana Lukića. Njegov rođak i saučesnik Sredoje Lukić osuđen je na 27 godina, a Mitar Vasiljević, koji je prvi uhapšen, na 15 godina zatvora.

broj komentara 0 pošalji komentar