Unicef: Glas dece mora da se čuje

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji ponovo poziva sve stranke koje učestvuju na predstojećim izborima da u svoje stranačke programe integrišu najvažnija dečija prava. Direktor Kancelarije UNICEF-a Mišel Sen Lo rekao je za RTS da mora da se čuje glas dece.

Kancelarija bi trebalo do kraja ove nedelje da uputi otvoreni poziv političkim partijama Srbije. U toku je predizborna kampanja, sličan dokument se pojavio i pre dve godine i tada su sve partije pozvane da obrate posebnu pažnju na prava dece i da se obavežu na konkretne stvari koje će sprovoditi nakon što izbori budu završeni.

Govoreći o tome da je zadovoljan kako je prihvaćen taj apel, direktor Kancelarije Mišel Sen Lo kaže da je njegov prvi komentar da mu se čini da su u Srbiji izbori prečesto da bi se moglo posmatrati i nadzirati ono što se desilo.

"Prekratak je period da bismo videli kakav je efekat. Međutim, možemo da kažemo da smo primetili da su naše preporuke uzete u obzir posebno u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite i socijalne pomoći deci", kaže Mišel Sen Lo, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Statistika koju iznosi u otovrenim pozivima partijama je, može se reći, krajnje negativna kada su u pitanju prava i položaj dece i kada je u pitanju negativan prirodni priraštaj i nedovoljna zdravstvena preventiva dece.

Poražavajuća je statistika da EU ima prosek od 83 procenata dece između tri i pet godina koja idu u obdanište, a u Srbiji je to 50 odsto. 

"Investicije u vrtiće, deca koja idu u predškolsko obrazovanje od tri do pet godina - to je oblast gde postoje nedostaci. Od svih najsiromašnijih porodica u Srbiji sada tek devet odsto njih šalje decu u vrtić. To je veliki izazov. Dakle, jedna od oblasti je kvalitet obrazovanja. Svaki treći stanovnik Srbije nije pismen, tako da obrazovanje koje dobija ne pripremaju ga za svet odraslih", rekao je Sen Lo.

Prema njegovim rečima, mora da se promene nastavni planovi i programi i metodologije učenja. Takođe moramo da imamo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

"Moraju sva deca u Srbiji da razviju svoj puni potencijal. Recimo, romska deca nemaju mnogo od prava u odnosu na drugu decu, ili deca sa posebnim potrebama ne mogu da razviju svoje posebne potencijale", kaže šef Kancelarije Unicefa.

Govoreći o tome kako zaštititi decu u toku izborne kampanje, kaže da Srbija nije toliko loša u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, zloupotreba dece je inače visoka u politici. Međutim, postoji snažan princip u konvenciji o pravima deteta koji ukazuje na način na koji bi politički proces trebalo da zaštiti prava deteta. 

Deca ne smeju biti zloupotrebljena ili angažovana u političkim strankama na mitinzima, kaže Lo.

Deci treba dati pravo da se čuje njihov glas, da izraze svoje mišljenje, kaže Lo. To se mora uraditi u ovkviru jednog sistema gde će se uzeti u obzir njihova starost, tako da im se može prići kroz odgovarajuće programe, ali nikad sa namerom da se manipuliše decom za jednu ili neku drugu stranku, rekao je Sen Lo.

"Mora da se čuje mišljenje dece", zaključio je Mišel Sen Lo.  

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 11. mar 2016, 11:20)
anonymous [neregistrovani]

Deca

Kod nas deca postoje samo kad treba da se nasmeju na proizvod u nekoj reklami i kad neki političar treba da ih uzme u naručje pred kamerama. A i Unicef se oglasi samo pred izbore. I zbog čega je direktor u Srbiji neki tamo Mišel Sen Lo?