"Znanjem protiv raka" - pomoć pacijentima u lečenju

Posle kardiovaskularnih bolesti, građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od malignih bolesti. Lekari upozoravaju da će narednih godina kancer biti najčešće oboljenje u svetu. Stručnjaci podsećaju da u lečenju malignih pacijenata učestvuju svi: pacijent, porodica i lekar.

Vrata Instituta za onkologiju i radiologiju nikada nisu zatvorena jer, nažalost, broj obolelih od malignih bolesti u Srbiji raste. Godišnje se tu obavi više od pola miliona konsultacija i pregleda, a više od 20.000 ljudi ostane na lečenju. Popunjenost je veća od kapaciteta, jer dolaze građani iz cele zemlje.

Da bi borbu protiv najtežih bolesti olakšali, stručnjaci te ustanove su u okviru projekta "Znanjem protiv raka" pripremili 13 brošura namenjenih pacijentima i članovima njihovih porodica. Teme su izabrali zajedno.

"Pisati nešto za pacijente, objasniti im, prevesti na normalan narodski jezik termine koje mi koristimo na latinskom i engleskom jeziku, ali treba i početi priču ispočetka i prepoznati sebe u ulozi pacijenta", objašnjava dr Ivan Marković sa Instituta za onkologiju i radiologiju.

Kako je onkologija multidisciplinarna oblast, u timu koji odlučuje o dijagnostici i lečenju učestvuju: genetičar, internista, hirurg, onkolog, radiolog, psiholog. Ipak, u centru tima najvažniji je pacijent koji mora da bude i dobro informisan i da prihvati predložen vid lečenja.

Doktorka Ana Jovićević navodi da to što danas imamo mogućnost informisanja o problemu predstavlja veliku opasnost, jer reklamiranje može lako da dovede u zabludu pacijenta.

"Te brošure imaju za cilj da pacijentu pomognu na jednostavan način, ali i da ne skrene na pogrešnu putanju i da koristi nešto što nije lek", ističe prof. Radan Džodić, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju.

U pisanju 13 brošura učestvovala su 24 stručnjaka Instituta, a vodiči obrađuju teme od saveta za one koji moraju na hemoterapiju ili zračenje, preko toga kako mogu da pomognu alternativne metode, do toga šta kada najteže bolesti napadnu decu. Štampane su u 34.000 primeraka, ali su dostupne i na sajtu Instituta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 11. mar 2016, 09:29)
anonymous [neregistrovani]

Virusi i bakterije pod komandu Mirno !!!

Ceo sistem zdravstva treba menjati,i to ceo pristup....,ceo svetski sistem treba menjati...
Dragi moji i ti virusi i te bakterije u nasem organizmu su gladne,i one moraju nesto da jedu,pa ako im se to "nesto" ne daje onda pocnu da divljaju i da prave haos bilo enormnim razmnozavanjem ,bilo pravljenjem velike stete u nasem organizmu u smislu nagrizanja nasih nerva,krvnih sudova,organa itd...ali vi necete da me slusate vec hocete antibiotike,zracenje,secenje itd.....