Vladika i sveštenik oči u oči pred civilnim sudom

Višem sudu u Pančevu sveštenik Tomislav Živković u novembru prošle godine podneo je tužbu protiv Vladike Nikanora banatske Eparhije zbog zlostavljanja na radu. Nikanor nije u zakonskom roku od 30 dana poslao pismeni odgovor na optužbe i sud je doneo presudu zbog propuštanja. Održano je prvo ročište kojem su prisustvovale obe strane.

Svešteniku Tomislavu Živkoviću oduzeta je parohija u Omoljci, skinuta su mu dva čina zbog toga što je, kako je naveo u optužnici, ukazivao na propuste u radu Nikanora banatskog iz Vršca.

Na ročištu u Višem sudu u Pančevu oni su se ipak nagodili i zatražili od sudije da se zakaže novo ročište za mesec dana.

Viši sud u Pančevu je pre tri meseca utvrdio da je sveštenik Tomislav Živković iz Omoljice pretrpeo zlostavljanje na radu od strane svog nadređenog – Vladike Nikanora banatske Eparhije, jer mu je pretio premeštanjem na niže radno mesto, nezakonito ga je saslušavao, a naložio mu je i da sa porodicom napusti službeni stan.

Vladika Episkop banatski je izjavio pred sudom da nije lično primio ovu tužbu i da se zato do sad nije odazvao pozivu suda, ali da se na presudu žalio Apelacionom sudu u Beogradu.

Punomoćnik njegovog advokata je zatražio vraćanje slučaja na pređašnje stanje. Tužilac i tuženi su zatražili od sudije danas na ročištu da im omogući 15-minutni međusobni razgovor bez njenog prisustva, što im je ona i omogućila.

Oni su se na kraju dogovorili da zatraže od suda da im omogući da u roku od 30 dana sporazumno reše ovu parnicu, jer žele da pokušaju da na miran način reše spor, što im je i dozvoljeno.

Novo ročište zakazano je za 22. april i tada će se znati da li će se ovim nesvakidašnjim slučajem baviti civilni Viši sud u Pančevu ili će presudu doneti Crkveni sud.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 10. mar 2016, 12:26)
anonymous [neregistrovani]

....

Civilni sud nije imao pravo po ovom slucaju ni da poziva vladiku jer je ovo chista crkvena stvar. Svestenik ima pravo da svoju zalbu dostavi Crkvenom sudu. Ako se svestenik, kao i svaki gradjanin, osecao fizicki ugrozenim od vladike, postupak bi trebo da bude jednostavan. Policija pravi raport i izdaje ga zainteresovanim stranama i onda slucaj moze da resava civilni sud.