Povezivanje staža za više od 12.000 radnika

Vlada će ponovo povezivati radni staž radnicima kojima poslodavci nisu redovno plaćali doprinose za penzijsko osiguranje. Za to je iz budžeta namenjeno 3,7 milijardi dinara i računaju da će popuniti rupe u stažu za 12.300 bivših zaposlenih preduzeća u restrukturiranju, stečaju i invalidskih preduzeća koji imaju uslov za penziju i onih koji će taj uslov steći do kraja ove godine. Na povezivanje staža ne mogu da računaju oni koji su firmu tužili, kažu u Vladi.

Od industrijskog centra do doline praznih hala i stečajeva – put je kojim su u proteklih nekoliko decenija otišli brojni gradovi u Srbiji, pa i Kruševac.

"Ja sam u firmu ušao 1977. godine kad sam napunio 36 godina, otišao sam na socijalni program i sada sam na birou. Nama što smo otišli 2014. nije vezan staž četiri godine, a ima kolega i sa po pet godina", kaže Ljubiša Antić, bivši radnik IMK "14. oktobar".

Njegov kolega Milorad Milanović ističe da je 700 radnika otišlo iz fabrike i da nikome nije povezan radni staž.

"Nisu ni izmirene obaveze po osnovu ličnog dohotka za 2013. i 2014. i pitanje je šta će da bude", kaže Milorad Milanović. 

Ko je tužio preduzeće, moraće da čeka sudsku odluku. Za one koji su stekli jedan od uslova za penziju ili će ga steći do kraja godine, a takvih je Fondu PIO prijavljeno 12.300, najviše iz preduzeća u stečaju, država je namenila 3,7 milijardi dinara. Osnovica za uplatu doprinosa je kao i prošle godine minimalna zarada.

"Tu uredbu smo praktično produžili i na ovu godinu jer su obezbeđena sredstva u budžetu i veliki broj radnika koji će ove godine imati privatizaciju ili otići u stečaj. Nama je važno da kao socijalno odgovorna država omogućimo svima da probleme iz prošlosti bar na ovaj način regulišemo", kaže ministar privrede Željko Sertić.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da se ovo može tretirati kao deo neke socijalne politike kojom se budući penzioneri štite od ekstremnog siromaštva.

"Povezivanje radnog staža predstavlja jednu računovodstvenu tehniku kojom se deo transfera koji bi se i inače uplatili u Fond PIO proglašava kao doprinos za radnike čiji se radni staž povezuje. Fond PIO ne dobija nikakve dodatne doprinose, a imaće dodatne obaveze po osnovu penzija u budućnosti", kaže Arsić.

U 2015. staž je umesto za planiranih 13.200, povezan za svega 923 radnika. Ostalima je dokumentacija bila preobimna, a propisana procedura složena.

broj komentara 0 pošalji komentar