Međunarodni dan žena

Širom sveta 8. marta obeležava se Međunarodni dan žena, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se širom sveta, a u Srbiji se, povodom tog praznika, organizuju konferencije, debate i ulične akcije.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svetskog rata.

Glavni zahtev bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa.

Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 08. mar 2016, 20:12)
anonymousVujoš [neregistrovani]

(utorak;8.march/16

Svim Ženama Damama koji slave današnji dan čestitam 8.march dan žena.

(utorak, 08. mar 2016, 11:45)
Stevan [neregistrovani]

Svim

zenama u Srbiji zelim da cestitam dan zena od srca,i da vas jace polovine i deca cuvaju maze i paze ne samo danas vec uvek.Volimo vas.

(utorak, 08. mar 2016, 09:52)
Tumačenje [neregistrovani]

Dan žena

Čestitam Dan žena svima koji ga slave. Moj osvrt nije na to da li ga treba slaviti i kako, nego ko ga treba slaviti. Primjetno je da ga danas slave osobe ženskog roda, maloljetničkog doba (osnovna i srednja škola), a znamo da je to praznik žena. Zato je moj apel da ostanemo u okviru stvarnog proslavljanja praznika, a ne da ga mijenjamo. Čudno mi je da maloljetna djeca čestitaju svojim drugaricama praznik žena (čak i u četvrtom i petom razredu osnovne škole). Molim sve ljude da pravilno djeci tumače ko slavi ovaj praznik. Na kraju, i u povelji UN tako piše. Pozdrav svima. Živjeli!