Povratak Edisonove sijalice na svetsko tržište

Iako je klasična sijalica već tri i po godine zabranjena u Evropskoj uniji, mogla bi ponovo da osvoji svetsko tržište, samo znatno unapređena. Nedavno je objavljeno da tim naučnika sa američkog "Em-Aj-Ti" univerziteta, u kome je i Srbin Ognjen Ilić, radi na razvoju nove klasične sijalice.

Klasična sijalica je izum star 136 godina. Mogućnost njenog povratka na tržište za struku je naučni podvig. Tim naučnika koji radi na novoj klasičnoj sijalici tvrdi da će biti energetski efikasnija i pariraće novim tehnologijama osvetljenja.

"Njihovi rezultati pokazuju da će u skoroj budućnosti moći da se konstruiše nova varijanta klasične sijalice koja je energetski čak 10 puta povoljnija od klasičnih. Ona bi trebalo da bude čak energetski povoljnija i od led sijalica koje su namenjene unutrašnjem osvetljenju", kaže prof. Miomir Kostić sa Odseka za energetiku - grupa za osvetljenje, ETF Beograd.

Mnoga udruženja potrošača i naučnici iz Evropske unije upozoravaju da pojedine štedljive sijalice nisu bezopasne kao što se mislilo, jer sadrže živu. Već je procurio u javnost i nezvaničan nacrt Evropske komisije koji ukazuje na njihovu nižu energetsku vrednost i koji bi neke zabranjene sijalice mogao da vrati na tržište. Nadležni u Briselu za sada samo potvrđuju da se pripremaju novi propisi i u toj oblasti.

"U ovoj fazi mi sagledavamo različite opcije koje su nam predstavili konsultanti. Zato još nisam u poziciji da komentarišem šta će Evropska komisija uraditi sa tim predlozima jer su pripreme za taj zakon u ovom trenutku veoma složene", kaže Ana Kaisa Itkonen, portparolka Evropske komisije za energetsku politiku.

Proizvođači pak prognoziraju da će kraj 21. veka značiti i kraj klasičnih sijalica jer je takva proizvodnja neisplativa. A u led osvetljenju vide budućnost.

"Dosta je firmi sa Istoka koje su preplavile tržište konvencionalnim osvetljenjem koje je jako lošeg kvaliteta. Imamo primer da kada ugradite jednu led sijalicu recimo u vašem domu, na primer u kupatilo ona može da radi bez problema do 20 godina. Znači toliki joj je radni vek", kaže Vojislav Perić iz kompanije "Blagojević", uvoznik Filipsa.

Ipak, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kategorično brani staru Edisonovu sijalicu.

"Ja u svom špajzu imam 50 klasičnih sijalica, čuvam za trenutak kada će možda da se pomamimo za Evropom pa i da i mi prestanemo da ih koristimo. Evropa je zabranila distribuciju i korišćenje na svom prostoru ali nema problema da ih proizvode i isporučuju nama. I dobro je što je tako. Ja i dalje smatram da je to sijalica sa najkvalitetnijom svetlošću i koristiću je dok god budem mogao", kaže profesor Kostić.

Analiza tržišta u zemljama van Evropske unije uključujući i Srbiju pokazuje da polovina potrošača traži kvalitet ali i modernu tehnologiju, a da druga polovina i dalje kupuje klasične sijalice jer su višestruko jeftinije. 

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 06. mar 2016, 09:23)
anonymous [neregistrovani]

Tesla u 18. veku?!?!

Koliko je meni poznato Tesla je rodjen u drugoj polovini XIX veka...

(nedelja, 06. mar 2016, 09:07)
anonymous [neregistrovani]

potrosnja-stednja struje

Pa lepo kazu u tekstu Nove klasične unapređene, znaci i one ce biti stedljive.Odlcan spoj ako tako bude.

(nedelja, 06. mar 2016, 08:26)
anonymous [neregistrovani]

@__"Tesla"

Za razliku od tebe Tesla je bio nesebičan, a ti si mnogo sebičen i prisvajaš Teslu kao da je tvoj i podcenjueš rad ostalih koji su dali dopronos u nauci na ovakav ili onakav način. Bilo kako bilo istorija beleži događaje a to što ti tumačiš po svoje nigde neće biti prihvaćeno.
Tesla je zapisan kao Američki naučnik rođen u Smiljanu kod Gospića u Austrougarsko carevini današnja Hrvatska, od roditelja Srpske nacionalnosti školovan u Gospiću, Karlovcu i Gracu ..a Tesla je radio kod Edisona i ne Edison kod Tesle..zato ne treba podcenjivati Edisona na takav način kao što ti činiš i druge koji su zabeleženi kao naučnici koji su dali svoj doprinos u svetskoj nauci .Tvoja retorika tumačenja samo može šteti Teslinom delu.

(nedelja, 06. mar 2016, 07:53)
anonymous [neregistrovani]

Elektronske lampe

Elektronke za radioaparate bi mogle da se vrate jednog dana. Bez šuma, tihe i prijatne. Danas ih koriste u boljim pojačalima. Šteta što smo sve upropastili, a EI je proizvodio te lampe. Čuvena je bila PCL 82, za televizore. Otvoriš tTV, promeniš tu lampu i slika opet dobra i razvučena. To je možda samo moja nostalgija i zato nemojte mi zameriti. I knjiga će se vratiti, sa lepim koricama i slikama, bez obzira na tablete i kindle. Biće i jedno i drugo, po želji, kao longplay ploče i stari gramofoni, radioaparati itd.

(nedelja, 06. mar 2016, 07:37)
anonymous [neregistrovani]

Potrosnja

Ovde je vazna potrosnja struje. klasicne sijalice su trosile nekoliko puta vise od ovih novih , ako bi se uradilo nesto na potrosnji struje onda I cena nije toliko bitna.

(nedelja, 06. mar 2016, 04:35)
anonymous [neregistrovani]

лаж о штедњачи

Штедљиве сијалице су отрован отпад и морају се по нормама ЕУ сепаратно депонирати.

Тесла је већ у 18. веку измислио халогену сијалицу која је била ефикаснија него обична. Такозвано Едисоново епохално откће је била само инфериорна варианта теслине сијалице. Што би се генија Тесла бавио са тиме.

Такозване "штедњаче" данашњег доба су напуњене отровним живоми другим отровима, који загађују стамбени простор. Оне се разликују од халогена.

Изтраживања показују, да је еколошки виланс "штедњача" катастрофалан, јер процес продукције потроши толико енергије, да су у најбољем случају истоветне обичној сијалици са волфрамом, осим да загађују околину и трују кориснике.

(nedelja, 06. mar 2016, 00:42)
Бојан из СРН'е [neregistrovani]

Немогу да верујем

...да тако једна просвечена особа прича таку глупост. ЛЕД-осветлење је најбоље што је икада постојало и на крају крајева и најјефтиније и најсигурније и најпријатније итд.. Да неко тог калибара то може да посумња мени неиде у главу. Ја сам менађер за стратешку техничку куповину у хемиској индустрији и неби ми пало на памет да икада ни у предузећу ни приватно купим ту застарелу сијалицу из 19ог века. Ја мислим да се у Србији увози превише робе ниског квалитета па су људи због тога направили лоше искуство. Овде на западу добра и јака лед-сијалица са пријатним светлом и 600 лумена кошта 4 €, то је више но повољно кад се погледа које предности и само предности она пружа.

(nedelja, 06. mar 2016, 00:22)
anonymous [neregistrovani]

bez svetla se ne moze!!!

Mnogo buke oko jedne sijalice....ali ona je vazma u nasem zivotu zato i jeste buka...biraj sta ti prija,ja imam i jedne i druge...ali priznajem obicne su najbolje.

(subota, 05. mar 2016, 23:51)
anonymous [neregistrovani]

a koje su stetne?

Nemci su prvi upozorili na stetna dejstva nekih stedljivih,pogledajte sta kazu i Britaski naucnici.Prica se i da su neke halogene kancerogene,o tome u EU cute.Cinenica je da obicne najbolje osvetle prostor...

(subota, 05. mar 2016, 23:41)
anonymous [neregistrovani]

E pa mnogo filozofije oko jedne sijalice

A stvar je sasvim jednostavna. Klasična sijalica radi na principu zagrevanja vlakna koje bi trebalo da bude od volframa...a sigurno nije jer je volfram veoma skup. To vlakno se zagrevanjem izrabljuje, t.j. postaje sve tanje i tanje. Taj proces se teče geometrijskom progresijom - iz početka veoma sporo, a kasnije sve brže i brže...do definitivnog pregorevanja. Deklarirana potrošnja pojedinačne sijalice je samo orijentaciona, jer sijalica od na primer 100w ubrzo počinje da troši sve više i više, da bi pri kraju svog veka trošila neverovatnih nekoliko stotina wati. Zato poneko kaže - koliko starija sijalica, toliko bolje svetli....Osim toga, klasična sijalica ima veliki intenzitet (prodornost i domet) ali malu gustinu (mali zasićenost) svetlosti, a to je štetno za vid.
Štedljiva sijalica vremenom svetli sve slabije ali ima i sve manju potrošnju, ima veliku gustinu a malu prodornost svetlosti.