UNHCR: Zatvaranje granica neće zaustaviti azilante

Predstavnica za javnost kancelarije UNHCR-a u Srbiji Liene Veide navodi da uspostavljanje jače kontrole granica i njihovo zatvaranje neće zaustaviti azilante jer rat i dalje besni u njihovim zemljama.

Liene Veide je za Tanjug rekla da uprkos pogoršanju stanja na grčko-makedonskoj granici, gde je blokirano hiljade izbeglica, UNHCR u Srbiji nije osetio nikakve posledice po svoj rad.

"U Srbiji radimo zajedno sa vlastima na pronalaženju rešenja za ljude koji su ostali na cedilu i nisu uspeli da nastave put, a jedno od rešenja je ujedinjavanje porodica, pošto mnogi od tražilaca azila imaju rodbinu u evropskim zemljama. Da bi se to obavilo, prvo mora da se proveri da li oni imaju prava na međunarodnu zaštitu", objašnjava Veide.

U vezi sa predstojećim samitom EU-Turska o izbegličkoj krizi u ponedeljak u Briselu, Veide navodi da u UNHCR očekuju najbolji mogući ishod, ali da su i realistični.

"UNHCR je u vezi s tim danas doneo preporuke koje nazivamo planom od šest tačaka o tome na šta treba da se usredsrede države članice EU i druge zemlje, da bi pomogle da se reše svi problemi i izazovi sa kojima se sada suočavamo i da budemo u stanju da se nosimo sa humanitarnom krizom", kaže Veide.

Navodi da je jedna od tačaka u predloženom planu "ono što UNHCR priča sve vreme, a to je da sve države članice EU treba da se udruže i obezbede zajednički pristup po pitanju sistema za izdavanje azila".

Prema njenim rečima, sledeći korak bi bio da izbeglice ili prođu kroz nacionalni sistem za izdavanje azila te države ili da budu premešteni.

Dodaje da treba videti i da li sve te izbeglice imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a da se oni koji na to nemaju prava ili vrate u zemlju iz koje potiču ili da se za njih nađe neko drugo rešenje.

"Potrebno je naći legalne puteve za tražioce azila do Evrope, pre svega da se izbegne da padnu u ruke krijumčara ljudi. Jedan od legalnih puteva je ujedinjavanje porodica, a drugi način je izdavanje studentskih viza i stipendija ili radnih viza", zaključuje Veide.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2016, 00:19)
anonymous [neregistrovani]

pa zar Turska moje dobila 3 biliona za izbjeglice.....

a azil se trazi u prvoj drzavi koja nije u ratu.......a ovi putuju po cijeloj Evropi.....gdje bolje tu dulje....svasta....