Verbić: Ispunjen prvi uslov za novi projektni ciklus

Vlada Srbije usvojila je Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja za period od 2016. do 2020. godine čime je ispunjen prvi od uslova za raspisivanje konkursa za novi projektni ciklus, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

''Ispunili smo prvi od uslova za raspisivanje konkursa. Drugi uslov su prateći pravilnici i oni su pripremljeni'', rekao je Verbić na tribini ''Nacrt akta o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata za novi projektni ciklus'', rekao je Verbić, a saopštilo ministarstvo.

Prema njegovim rečima, pravilnik o vrednovanju istraživača se šalje na objavljivanje, dok je pravilnik o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa u poslednjoj fazi usaglašavanja.

''Ono što nedostaje je akt o finansiranju i ovu tribinu želimo da iskoristimo da vam predstavimo nacrt ovog akta", rekao je ministar Verbić.

Verbić je obavestio prisutne da je vlada na jučerašnjoj sednici usvojila Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja za period od 2016. do 2020. godine - ''Istraživanje za inovacije''.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vera Dondur predstavila je ključne novine koje će doneti novi akt o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata u novom ciklusu istraživanja i najavila da će u ponedeljak, 7. marta na internet stranici Ministarstva biti objavljen dokument u kojem će biti prikazani uslovi finansiranja koje će budući akt propisivati.

''Na taj način će svi istraživači imati mogućnost da se pre objavljivanja Konkursa informišu o svim novinama i da se blagovremeno pripreme za novi projektni ciklus'', navela je Dondur.

Prisutni su se složili da iznete novine predstavljaju značajnu promenu i da će doprineti unapređenju naučno-istraživačkog rada u Srbiji, a domaćin okruglog stola, dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović zahvalio se prisutnima na konstruktivnom učešću u razgovori i na iznetim komentarima.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici fakulteta i instituta Univerziteta u Beogradu, kao i rektorski kolegijum, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar