Problemi Univerziteta u Beogradu, od računa za struju do zadužbina

Pitanje materijalnog stanja, očuvanje kvaliteta nastave, vraćanje zadužbina univerzitetu, sudbina univerziteta u prirodi, samo su neka od pitanja koja stoje pred Univerzitetom u Beogradu. Zato se očekuje nastavak razgovora sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Saveta univerziteta i Konferencije univerziteta Srbije.

Na Unverzitetu u Beogradu objašnjavaju: osnivač, odnosno država, treba da finansira materijalne troškove sa 60 odsto. Prošle godine je izdvajala u proseku 18 odsto, a ove godine je budžet umanjen za još 20 odsto.

"Dolazi u pitanje egzistencija, uopšte rad državnih fakulteta, a to je uništavanje državnog školstva, a to naravno ima dugoročne posledice i na ekonomiju i privredu zemlje, a da ne govorim o demografiji Srbije gde je prosek starosti oko 50 godina i da mladi ljudi i dalje odlaze iz ove zemlje", kaže prof. Branko Kovačević, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu.

Rektor Univerziteta prof. Vladimir Bumbaširević kaže da se razgovara i sa gradom.

"Tu postoje dva puta, razgovori sa ministarstvom, a počeli smo i razgovore sa gradom da vidimo kako bismo mogli da prevaziđemo probleme koji su se javili. Deo dugovanja je smanjen, ali pre svega reprogramiranje dugova se odnosi na grejanje", ističe Bumbaširević.

Na adekvatan način treba rešiti i pitanje vraćanja zadužbina Univerzitetu.

"Vraćeno je nešto od tih zadužbina, one su nama date samo na korišćenje. I onda imate problem i njihovog održavanja. Mora da se poštuje volja zadužbinara. Ako se ne poštuje, onda naslednici uvek mogu da traže da se ta imovina vrati", dodaje profesor Kovačavić.

Bumbaširević smatra da zakon ne ide na ruku Univerzitetu.

"Pokušavamo da vidimo, s obzirom na to da nam Zakon ne ide na ruku, jer se radi o pravnom licu, a ne fizičkim licima, tako da pokušavamo i sa Ministarstvom pravde i sa drugim instancama da nešto učinimo da bi se u krajnjoj liniji volja zadužbinara koji su ostavili svoju imovinu u određene svrhe upravo koristili u te svrhe", ističe rektor Bumabaširević.

Pitanjem materijalnog stanja državnih univerziteta baviće se i Zajednica državnih univerziteta Srbije, kao i Konferencija univerziteta Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 10:15)
anonymous [neregistrovani]

neverovatno

ZA klubove ima, a za škole ne