Obeležen dan Vojno-obaveštajne agencije

Vojnoobaveštajna agencija (VOA) obeležila je svoj dan - 5. mart uz poruku direktora Slavoljuba Dabića da će njeni pripadnici i u budućnosti nastaviti da budu prva linija odbrane Srbije.

Pripadnici VOA, koja je u sastavu Ministarstva odbrane, ove godine prvi put slave 5. mart kao svoj dan u znak sećanja na 1884. godinu kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja Glavnog Đeneralštaba.

Na svečanosti u Starom Generalštabu, direktor VOA brigadni general Slavoljub Dabić je istakao da je time, prvi put u modernoj srpskoj državi, institucionalno zaokružena vojnoobaveštajna delatnost.

Dabić je naglasio i da je VOA svojim radom doprinela stabilnosti sistema odbrane i bezbednosti Srbije i njenih građana.

"U narednom periodu VOA će, u skladu sa ekonomskim mogućnostima, boljom organizacijom i osposobljavanjem postojećih kadrova, podići nivo operativnih i funkcionalnih sposobnosti kako bi još efikasnije odgovorila novim izazovima", rekao je Dabić.

Naglasio je i da će VOA i njeni pripadnici i u budućnosti "nastaviti da budu prva linija odbrane Srbije".

"Naš cilj je jasan - moderna i snažna obaveštajna funkcija u sistemu odbrane Srbije, a vrhunski pripritet očuvanje bezbednosti Srbije", rekao je Dabić.

Prema njegovim rečima, zadatak VOA danas je, kao i pre više od jednog veka, isti - "da otkrije pretnje i loše namere, spreči iznenađenja i o tome pravovremeo informiše državni i vojni vrh".

Dabić je naglasio i da u cilju pružanja podrške državnom i vojnom rukovodstvu pripadnici VOA "svakodnevno marljivo rade na prikupljanju obaveštajnih saznanja o rizicima i pretnjama iz inostranstva, usmerenim protiv Srbije".

"Ponosan sam na činjenicu da VOA i njeni pripadnici odgovorno i u skladu sa zakonom, na profesionalan način štite nacionalne interse Srbije", rekao je Dabić.

Uz vojne izaslanike i pripadnike diplomatskog kora prijemu su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

broj komentara 0 pošalji komentar