Migranti nezainteresovani za "novu rutu"

Nova migrantska ruta, o kojoj su pisali nemački mediji, mogla bi da zaobiđe Srbiju. Zemlje na mogućem novom pravcu, poput Albanije, već su ojačale granice, dok u Bosni i Hercegovini kažu da nema naznaka da će uskoro i ta zemlja biti tranzit za izbeglice.

Rampa u Makedoniji mogla bi da promeni migrantski put. Nemački mediji procenjuju da bi migranti iz Grčke mogli da krenu ka Albaniji, da bi potom kroz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju stigli do cilja, odnosno Austrije, Švedske ili Nemačke.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin ne očekuje nikakvu promenu dokle god granice na već poznatoj zapadnobalkanskoj ruti ne budu zatvarane.

"Ukoliko granice počnu da se zatvaraju, potpuno sam siguran da će pronaći nove rute", kaže ministar Vulin.

Tako je bilo i pre nekoliko meseci. Kada se Mađarska ogradila bodljikavom žicom, izbeglice su iz Srbije krenule ka Hrvatskoj. Ovoga puta, moguće je da nova ruta neće ići kroz Srbiju.

Međutim, kako navodi Vladimir Petronijević iz "Grupe 484", i te druge rute mogu dovesti Srbiju u centar zbivanja, ukoliko ulasci budu iz drugih pravaca, kao, na primer, iz Crne Gore.

Migranti biraju put pažljivo odmeravajući moguće prepreke. Bugarska nije opcija jer se od Turske zidom ogradila pre pet godina. Zemlje koje bi sada mogle da postanu tranzitne, poput Albanije i Crne Gore, već ojačavaju granice i prete njihovim zatvaranjem.

Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava ističe da je sve teže prelaziti granice i da izbeglice imaju sve više prepreka na zapadnobalkanskoj ruti.

"Brojke ukazuju da se broj koji ide ovuda smanjio, tako da je moguće, čak i kada se promeni migracioni tok, da će se i te granice ojačati, da će se i tu postaviti neke dodatne prepreke izbeglicama i da će vremenom broj ljudi koji uopšte ima nameru da dođe u EU, postepeno opadati", kaže Kovačević.

Moguće je i da će, umesto balkanske, opet postati aktuelna opasnija, sredozemna ruta.

"Verovatno je da će, kasnije, sever Afrike ponovo postati aktuelan, kada izbeglice shvate da zapadnobalkanska ruta za njih postaje nepremostiva prepreka", ističe Kovačević.

Zbog nepremostivih prepreka sve je više onih koji, umesto novih pravaca ka Zapadu, biraju povratak u svoje zemlje. Taj broj još nije veliki, ali je u porastu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 07:57)
anonymous [neregistrovani]

SAD, bilo bi najlakse

ukolio bi zemlje voljne da prime migrante slale brodove po njih. Onda bi nastao problem, jer bi hteli svi u EU(invalidi, penzioneri,bolesni..) Mislim da su ovi ukazani putevi, samo za one izbeglice koji su spremni sve da zrtvuju da bi stigli u EU. Negovorim o brodovima SAD koji bi jako lepo mogli da ih sve pokupe kod Turske i prevezu do Amerike.

(četvrtak, 03. mar 2016, 23:29)
anonymous [neregistrovani]

Cudjenje

Ovde u Bosni kazu da nema naznaka za novu rutu a sutra kad preko granice predje nekoliko hiljada azilanata sa cudjenjem ce da konstatuju kako je ovo neocekivano i da se tome nisu nadali

(četvrtak, 03. mar 2016, 22:37)
anonymous [neregistrovani]

Dosta

Ni mi (Srbija) ni oni (Evropa) takodje nismo zainteresovani za njih. Prema tome, neka idu negde drugde!

(četvrtak, 03. mar 2016, 21:54)
anonymous [neregistrovani]

Put ka "blagostanju"

Evropa ko Evropa. “Na zapadu ništa novo”, rekao bi poznati pisac, a režiser Editore Skola dodao: “Ružni, prljavi i zli”. E sad, ono prljavi nije bukvalno, jer imaju oni na pretek higijenskih i kozmetičkih sredstava, već u prenosnom smislu. Tako demokratska, humana Evropa otvorenih granica, sada već iza višestruke gvozdene zavese milosrdno dočekuje ljude u nevolji.
Kad govorimo o patnjama migranata na dugom putu do kranje destinacije, na kojem svako od njih potroši više hiljada evra, postavlja se logično pitanje zašto ih ne transportuju velikim avionima ili putničkim brodovima, vozovima bez presedanja iz sabirnih centara u Turskoj, Grčkoj i Libiji, direktno u zemlje proklamovanog raja, to bi bilo mnogo jeftinije i mnogo, mnogo humanije, zar ne? A što se nove rute tiče, kao da se neko trudio da što više namuči i migrante i zemlje kuda prolaze, tako iz Crne Gore ne idu direktno u Hrvatsku (postoji više prelaza i odlični putevi) nego ih usmeravaju na prelaz ka Trebinju, pa preko cele Bosne brdovite na Banjaluku pa u Hrvatsku i dalje...Koji monstruozni plan! Šta se krije iza njega? Humanost? Sažaljene? Ili možda rezervni ljudski resursi za baba Evropu?