Koliko su opasni džihadisti sa Kosova

Za sada nema potvrde da su osobe uhapšene juče na Kosovu planirale napade u centralnoj Srbiji. Analitičari kažu da Srbija trenutno nije na meti terorista jer im je cilj da na Balkanu omasove svoju organizaciju. Ipak, upozoravaju na stavove međunarodnih bezbednosnih službi koje su ocenile da Islamska država na Kosovu deluje nesmetano.

Džihadisti su uhapšeni na osnovu podataka dobijenih od stranih obaveštajnih službi. Sumnja se da su regrutovali nove članove za potrebe Islamske države. Ova tema na Kosovu nije nova, s obzirom na to da su o njoj pre dva dana raspravljali članovi Odbora za bezbednost kosovske skupštine.

"U ovom momentu, prema rečima samog direktora, slučajevi koje smo imali u prošlom periodu nisu bili povezani sa delovanjem Islamske države i u dogledno vreme nema nagoveštaja da se bilo šta organizovano sprema, bilo na Kosovu, bilo u Srbiji, bilo u regionu", kaže Nenad Rašić iz tog odbora.

To, upozoravaju analitičari, lako može da se promeni. Najveći bezbednosni problem predstavljaju oni koji se vraćaju sa ratišta u svoje sredine. U prethodnom periodu islamisti su regrutovali pristalice u Prizrenu, Kosovskoj Mitrovici, Kačaniku, Prištini.

Analitičar Naim Rašiti navodi da je to novi fenomen, sa kojim kosovsko društvo i vlada ne znaju dobro da se bave.

"Do prošle godine oni su radili otvoreno u svojim zajednicama, ali posle određenih hapšenja nisu više toliko uspešni", kaže Rašiti.

Profesor Fakulteta bezbednosti u penziji Milan Mijalkovski ističe da je prioritet džihadista da Balkan iskoriste kao bazu za obuku i regrutovanje novih članova i da omasove organizaciju.

"Nemaju prioritetan cilj da sada izvode terorističke napade ovde. Inače, ne dao bog da donesu takvu odluku", kaže Mijalkovski.

Poznavaoci ocenjuju da različite islamske organizacije ulažu mnogo novca na Kosovu. Deo se koristi za mobilizaciju novih pristalica.

Direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović kaže da je strah jedan od osnovnih elemenata regrutnog sistema Islamske države.

"Reći ću samo nekoliko podataka iz prištinske štampe. Lokalni hodža u Peći je u džamiji rekao da ne treba da ljudi sa Kosova idu da se bore u jedinicama Islamske države. Posle tog događaja kolima su ga jurili po ulicama da ga zgaze", navodi Mihajlović.

U odnosu na broj stanovnika Kosovo je teritorija koja je, prema procenama stranih službi bezbednosti, dala najviše pripadnika Islamske države. Pojedini mediji prenose da ih je gotovo hiljadu, što onih koji učestvuju u borbama, što onih zaduženih za logistiku i regrutovanje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 08:54)
Rade [neregistrovani]

islam

Zapadna Evropa nije pomogla Srbiji 1391 godine. U gradjanskom ratu u BiH od 1992-95 godine Zapadna Evropa je dovela islamiste da se bore protiv Srba, priznali su KiM kao drzavu i neka sada gledaju sta im ti isti prijatelje rade pred vratima.

(petak, 04. mar 2016, 02:30)
anonymous wasa [neregistrovani]

dzihadisti na kosovu

svi oni koji su otisli u siriju u dzihadist nikad ja njima nebi dao dozvolu da se vrate nazad kuci
jednog dana i vi cete to svatiti

(petak, 04. mar 2016, 01:49)
anonymous [neregistrovani]

Svasta bi oni radili za pare

Pa cak se i borili se za ID, i onako nemaju posla.