Bez prvog časa u školama zbog štrajka upozorenja

Prosvetni radnici održavaju štrajk upozorenja. Prema podacima tri sindikata, prvog časa u prepodnevnoj smeni nije bilo u hiljadu škola, dok Ministarstvo prosvete tvrdi da nastave nije bilo u 450 škola.

Štrajk upozorenja održan je u 302 osnovne škole i 151 srednjoj školi, podaci su Ministarstva prosvete, dobijeni iz školskih uprava širom Srbije.

Međutim, prema navodima tri sindikata, prvi čas nije održan u hiljadu škola.

Štrajk su podržala sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja (USPRS, SRPS, SOS i GSPRS "Nezavisnost").

Predstavnici SRPS, SOS i GSPRS "Nezavisnost" rekli su da će se predstavnici sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti.

Predsednik Sindikata obrazovanja u prosveti (SOS) Branislav Pavlović je naveo da je osnovni razlog za štrajk ne sprovođenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti, potpisanog prošle godine.

"Sve što je u tom sporazumu potpisano ništa nije ispunjeno, ako se ne računa onih bednih 7.000 koje su dobili svi zaposleni u prosveti i oni koji nisu učestvovali u štrajku. Znači svih 160.000 zaposlenih", naveo je Pavlović.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da je obećano da će postojati jedinstveni platni razredi i ista cena rada.

Najavio je i da će sindikati tužiti sudu Vladu Srbije jer nije ispunila preuzete obaveze iz ranije potpisanog Sporazuma.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji, takođe, učestvuju u današnjem štrajku upozorenja održali su odvojenu konferenciju za novinare.

Odluka o štrajku doneta je na sastanku četiri reprezentativna sindikata 4. februara.

Sindikati prosvete traže povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplatu nagrade utvrđene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara.

Sindikat radnika u prosveti Srbije moraće da povede sudski spor zbog neizvršenja preuzetih obaveza, jer kažu, država mesecima izbegava ispunjenje obaveza iz sporazuma.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 18:24)
Frfrfr [neregistrovani]

ha,ha

A,za izbore ima para ?

(četvrtak, 25. feb 2016, 13:46)
Сава [neregistrovani]

Подршка !

Од свих бивших Yu република, наша просвета има најмања примања. Зато ако су прави просветари треба и да појачају протесте и не допусте да просвета буде толико понижена!

(četvrtak, 25. feb 2016, 11:37)
anonymousMileva [neregistrovani]

Tako j e

Ma pare treba da dobije onaj napaceni narod u javnim preduzecima , kao u Kolubari , pa na skromnu platu ( duplo veca nego nastavnicka) jos pride im sad ( pred izbore ) dodati i po 50 000 din!!! Samo napred !

(četvrtak, 25. feb 2016, 11:22)
Pera [neregistrovani]

Ne razumem ...

Ne razumem ljude koji su protiv nekoga ko se bori za svoja prava i to javno komentarisu a nemaju nikakve veze sa tim ... ili mozda imaju?! A mozda samo lece svoje frustracije?! U svakom slucaju tu nesto nije kako treba. Strajkujte lekari, cinovnici, inzinjeri, radnici ... sto se mene tice, slobodno ako mislite da su vam ugrozena neka prava i ako mislite da mozete to na taj nacin da ostvarite. Mada postoje i drugi nacini. Mozda efikasniji i laksi ...

(četvrtak, 25. feb 2016, 10:49)
Дванаест година до пензије! [neregistrovani]

Преступна година,

један дан дуже морају радити, а још и Васкрс се поклапа са Првим мајем и неће бити пролећног распуста...Ништа им на руку не иде!

(četvrtak, 25. feb 2016, 10:30)
anonymous [neregistrovani]

Zar je moguce...

Dok drzava krpi kraj s krajem.Nema ni za osnovne stvari njima male plate.Malo realnosti fali prosvetarima.

(četvrtak, 25. feb 2016, 10:17)
Roditelj [neregistrovani]

(Ne)obrazovanje

A deca sve manje obrazovana....

(četvrtak, 25. feb 2016, 10:09)
Maja [neregistrovani]

Bez srama i stida

Ceo zimski raspust ih nije bilo na radnim mestima (mali je broj nastavnika koji su bili par sati na svom radnom mestu). Šta hoće, koju platu? Za februar mesec su dobili pola meseca Bus plusa grates, a i platu će koju nisu odradili. Dosta više pretnje sa štrajkom jer deca su na prvom mestu. Zasto njih sputavaju da završe i ovu školsku godinu. Deca su nam odlična kako se (ne) radi .

(četvrtak, 25. feb 2016, 10:07)
vladimir [neregistrovani]

profesor

Vi ste ocigledno nesto pomesali.Ovo sto ste napisali se odnosi na javna preduzeca , agencije , opstinske uprave ..itd. tamo sede partiski paraziti kojima se broj ne zna , primaju bogovske plate I ne rade nista.

(četvrtak, 25. feb 2016, 09:44)
Вежи коња где ти газда каже! [neregistrovani]

Само питам:

Зар у Србији не тече мед и млеко!?