Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Centralna manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika je u Kovačici, a u palati Srbija Kancelarija za ljudska i manjinska prava je medijima dodelila zahvalnice za doprinos u promovisanju ljudskih i manjinskih prava u 2015. godini. Zahvalnica je dodeljena i RTS-u.

Kulturno-umetničkim programom i dodelom zahvalnica medijima za doprinos u promovisanju ljudskih i manjinskih prava prošle godine, Kancelarija za ljudska i manjinska prava obeležila je Međunarodni dan maternjeg jezika.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana maternjeg jezika prisustvovali su predstavnici Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državnih organa, institucija, nezavisnih tela, a deca predstavnici nacionalnih manjina u tradicionalnim narodnim nošnjama recitovala su pesme na svojim maternjim jezicima.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika predstavnicima 41 medija dodelila zahvalnice za medijski doprinos u promovisanju ljduskih i manjinskih prava u prošloj godini.

Paunovićeva je, takođe, uručila 13 zahvalnica predstavnicima medija koji su u prethodnoj godini svojim radom pratili rad Nacionalnih saveta i izveštavali na jezicima nacionalnih manjina.

Paunovićeva je ukazala da nema razloga za zabrinutost zbog privatizacije medija na manjinskim jezicima i da je Vlada na najozbiljniji način posvećena pitanju unapređenja i zaštite manjinskih jezika.

"Bilo je bojazni koje su imali Nacionalni saveti nacionalnih manjina, međutim, mi smo otpratili ove godine, pre svega zbog sistema finansiranja Nacionalnih saveta kako je posao privatizacije medija na manjinskim jezicima tekao i moram reći da ta zabrinutost nema dovoljno razloga niti osnova", rekla je Paunovićeva novinarima pred početak obeležavanja.

Paunovićeva je navela da postoji potreba da se da mnogo veća podrška već postojećim medijima u smislu i kapaciteta u ljudstvu i finansijama, ali da nema zabrinutosti da će već postojeći mediji izveštavanjem na jezicima nacionalnih manjina biti dovedeni pod znak pitanja.

Istakla je i da danas u Srbiji više od 72.000 dece ima celokupnu nastavu na svojim maternjim jezicima, a da više od 7.000 dece uči predmet maternji jezik sa elementima nacionalne kuture.

Prema njenim rečima, pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje se na 15 jezika a, kako je istakla, važno je da se maternji jezik neguje u medijima.

"U Srbiji danas živi više od 30 etničkih zajednica, svi govore svojim jezicima, a 2006. godine, kada je Srbija ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, mi smo preuzeli obavezu zaštite 10 manjinskih jezika", rekla je Paunović.

Istakla je da je u 42 lokalne samouprave u Srbiji uvedeno 11 manjinskih jezika u službenu upotrebu i njihovo pismo.

"To govori koliko je zapravo Vlada na najozbiljniji način posvećena da se pitanjem unapređenja i zaštite manjinskih jezika u Srbiji bavi na jedan dosledan i temeljan način. Na tome ćemo raditi i u narednom periodu uz pomoć i punu saradnju Nacionalnih saveta", zaključila je Paunovićeva.

Generalna skupština Uneska proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

broj komentara 0 pošalji komentar