Raspisan javni konkurs za spomenik Stefanu Nemanji

Odbor za podizanje spomen-obeležja Stefanu Nemanji doneo je odluku da se raspiše domaći javni konkurs za podizanje spomenika Stefanu Nemanji, kao i spomen-kompleksa srpskog srednjeg veka.

Na predlog premijera i predsednika Odbora Aleksandra Vučića, Odbor je izrazio nameru da lokacija budućeg spomenika Stefanu Nemanji i spomen-kompleksa bude na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Konačna odluka o lokaciji biće doneta na sledećoj sednici, u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Na konstitutivnoj sednici Odbora imenovana je komisija koja treba da definiše konkursni zadatak, kao i da pripremi čitav konkursni proces kako bi bio raspisan u najkraćem mogućem roku.

Članovi komisije su: ministar Nikola Selaković i akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara.

Doneta je i odluka o nagradama, tako da će prva nagrada na konkursu iznositi milion dinara, druga 600.000 i treća 400.000 dinara.

Sednici su prisustvovali članovi Odbora: ministar pravde Nikola Selaković, akademik Ljubomir Maksimović, dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, arhitekta Vojislav Milanović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, akademik Svetomir Arsić Basara, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda Jasmina Mitrović Marić, kao i zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 10. feb 2016, 22:13)
anonymous [neregistrovani]

lepo

Stvarno lepa vest. Treba toga i u drugim gradovima Srbije

(sreda, 10. feb 2016, 17:44)
Милош [neregistrovani]

Наслеђе!

Слажем се са коментатором који је рекао да сваки град од Суботице до Призрена треба да поседује споменик неког од српских средњевековних владара...

(sreda, 10. feb 2016, 17:06)
Вук [neregistrovani]

Тако треба

Сваки град Србије од Суботице до Призрена треба да има два или више споменика посвећена српским средњовековним владарима.

(sreda, 10. feb 2016, 14:08)
anonymous [neregistrovani]

Лепо

Андрићев венац или Пионирски парк.