Od danas dostupan registar neplaćenih kazni

Građani Srbije i privredna društva moći će od danas, na internetu, da provere da li se nalaze u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa, objavilo je Ministarstvo pravde.

U saopštenju se navodi da je od danas dostupan Portal registra neplaćenih kazni.

Portal je izradilo Ministarstvo pravde, uz podršku USAID-a.

Registar novčanih kazni je centralizovana elektronska baza u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom prekršajnog suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga.

Svi prekršajni sudovi su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima – Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

U skladu sa Zakonom o prekršajima, ako kažnjeno lice delimično ili potpuno plati dugovani iznos ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležni sud je obavezan da odmah izvrši brisanje podataka odnosno upiše odgovarajuću promenu u registru, navodi se u saopštenju.

Zakon o prekršajima nalaže da ako neko ima neplaćene kazne za određene prekršaje, neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola.

Registar neplaćenih kazni omogućava lakši i transparentniji pristup informacijama građanima i pravnim licima prilikom provere da li imaju neka nenamirena dugovanja po osnovu učinjenih prekršaja, navodi se u saopštenju.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 07. jun 2016, 11:19)
anonymous [neregistrovani]

kaoko si se popeo na portal

Portal ne radi a ti se zahvaljuješ, ajd ispričaj kako si se popeo na portal.

(utorak, 07. jun 2016, 10:39)
anonymous [neregistrovani]

Džaba rad

Sajta za neplaćene kazne ne radi, ma koliko puta pokušao, jvlja se prozor koji govori da sajt ne radi, džaba mu trud.

(subota, 12. mar 2016, 19:39)
todorovic dragan [neregistrovani]

da li ima kazni

VIse od 2 godine prekrsaj za saobracaj

(sreda, 10. feb 2016, 19:24)
Nišlija [neregistrovani]

aa

Nišlija sam,saobraćajnu kaznu su mi napisali u Raškoj.Platim kaznu i odnesem Prekršajnom sudu u Nišu da me skinu sa spiska, kažu ne mogu oni moraju ovi iz Raške a ovde piše da su umreženi. Zovem ove u Rašku oni se ljudi sele ne mogu da mi pomognu. Jel mi hoćemo u evropu??!!!

(utorak, 09. feb 2016, 22:03)
milos [neregistrovani]

...

po milioniti put p[okusavam da proverim stanje, popunim sve i ponovo me vrati od pocetka i tako vec 2h sve popunim sta treba sva polja..

(subota, 30. jan 2016, 12:58)
Predrag Lučić [neregistrovani]

Davno plaćena kazna

Proverio sam... I naravno, stoji mi kazna koju sam davnih dana platio. Potpuno očekivano, imajući u vidu koliko su nam sudovi neažurni i neefikasni. Ovo bi sve imalo smisla kad bi sudovi radili kako treba, ovako samo čini štetu savesnim građanima koji svoje obaveze izmiruju na vreme.

(sreda, 27. jan 2016, 19:21)
milivoje mijailovic loznica [neregistrovani]

kazne

ovo je bas dobro mnogi nece voziti manje ce biti auta na ulicamo osim pojedinih koji se ni sada ne ustavljaju od strane policije pa ce verovatno doci i do smanjenja saobracajne policije

(sreda, 27. jan 2016, 18:39)
anonymous [neregistrovani]

A kako bi bilo

Da onaj ko ne plati neku drugu prekršajnu kaznu ne može da dobije pasoš ili ličnu kartu?
Zašto su saobraćajne kazne toliko drugačije od drugih?
Ako dve osobe npr. nisu platile kaznu od 5.000 dinara, od kojih je jedna za saobraćajni prekršaj, a druga za prekršaj kojim je ostvarena imovinska korist, zašto je prvi prekršilac toliko grđi od onog drugog?
Ustavni sud bi malo trebao da se ovime pozabavi.

(sreda, 27. jan 2016, 18:01)
anonymous [neregistrovani]

kazne

ja proverio,kad ono dugujem , stoje tamo dve uplatnice koje sam vec uplatio pre dve godine, i sta sad? da uplatim ponovo jer ce da dodju da mi zaplene televizor ili frizider...

(sreda, 27. jan 2016, 16:10)
anonymous [neregistrovani]

Да ли се казне бришу из регистра по застаревању?

?