Danas je Sveti Sava

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača. Od polovine 19. veka Savindan se slavi kao školska slava. Sveti Sava je slavljen i kao zaštitnik zanata.

U srpskim pravoslavnim hramovima na današnji dan se proslavlja spomen osnivača Srpske pravoslavne crkve. Sveti Sava je svoju otadžbinu preporodio i prosvetio, bio učitelj pobožnosti i čestitosti.

Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, sveti Sava je osnovao manastir Hilandar i izgradio još 14 manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori. Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu.

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, 2. januara 1840. godine, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i iste godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

U odluci Popečiteljskog presvještenija predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada mora svečano proslavljati.

Začetnik srpske srednjovekovne književnosti

Sveti Sava je napisao manastirske tipike - Karejski, Hilandarski i Studenički tipik. Prevodio je sa grčkog i posrbio važne pravno-teološke tekstove, Zakonopravilo, što je prevod Justinijanove Šeste novele. To važno pravno delo određuje odnose crkve i države putem takozvane simfonije.

Prevodio je Hipokrata i Galena i prikupljao srednjovekovne medicinske zapise, od kojih je nastao Hilandarski medicinski kodeks. U Hilandaru je 1198. godine osnovao prvu bolnicu.

Izdvojio je najvažnije iz srpske tradicije, oplemenio je i povezao sa najvećim duhovnim i civilizacijskim dostignućima svog vremena. Veoma mlad, oko 1192. godine, otišao je u Svetu Goru gde se zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju, za čije je središte odredio manastir Žiču.

Bio je neobično vešt i u državno-diplomatskim poslovima. Godine 1208, u manastiru Studenici nad očevim telom, koje je preneo sa Svete Gore, izmirio je svoju zavađenu braću Vukana i Stefana.

Preminuo je u tadašnjoj bugarskoj prestonici Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Prema zapisima iz tog vremena, glas o njegovoj smrti stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Njegove mošti su iz Trnova prenete i sahranjene u manastiru Mileševi 6. maja 1237. godine. Mošti je spalio Sinan-paša 1594. godine na Vračaru. Na tom mestu sada je spomen-hram posvećen Svetom Savi.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 27. jan 2016, 14:24)
anonymous [neregistrovani]

Veciti nas ljubljeni Sveti Sava

Slava najvecem Srpskom prosvetitelju koji treba da bude put i voditelj svakog Srbina . Neka nam oprosti i pomogne da se svi mi Srbi vratimo svojoj pravoslavnoj veri u Gospoda boga Oca i Sina Isusa Hrista i Svetoga duha , amin.

(sreda, 27. jan 2016, 11:15)
Robislav- Role [neregistrovani]

Cestitke za srpski praznik Sveti Sava

Zelim moje srpski narod cestitam od svim srcem

na nas praznik Sveti Sava - Srpska slava.

(sreda, 27. jan 2016, 10:50)
Vojce Petrovski , Bitola Makedonija [neregistrovani]

Cestitka

od se srce vi go cestitam denesniot golem praznik sveti sava i vi posakuvam uspesna rabota zdravje mir ljubov , posebno do rts ,,,, cao pozz

(sreda, 27. jan 2016, 09:52)
miha bukovac [neregistrovani]

mihajlolll49@yahoo.com

Sveti Sava - Srpska slava (dne 27. Jan. 09. lll milenium A.D.)
Prinče smerni,
da li Te ponos i gordost natera
da iz rođenog doma odeš?
ili Te Duh Sveti odabra i vera
da na Svetu goru dođeš?
Da bi duhovnu snagu stek'o
- životu na dvoru se odrek'o.
Duh i telo da Ti čisti budu
velikom se predao trudu.
Odabrao Si život muka
- da dokučiš snagu duha.
Zakone i pravila Si izučio
izkušenjima Si telo namučio.
Srbima duhovnost ti Si dao
od tada je i svet za Srbe znao,
- za to u srbstvu Tvoja slava
kroz vekove iztrajava.
Posle Tebe rod će srbski
mnogo dati slavnih glava.
Srbi Tebe slave vasdan
svet je srbski s'Tobom sazdan.
Tvoja slava srbskom rodu
- svetli pute u slobodu.

(sreda, 27. jan 2016, 09:39)
ss [neregistrovani]

Sv.Sava

velika,sveta licnost u srpskoj istoriji!

(sreda, 27. jan 2016, 08:54)
anonymous [neregistrovani]

Sveti Sava

Niko nema što Srbin imade, Srbin ima, svoju srpsku slavu, srpsku slavu Svetitelja Savu.