Sumnja na trihinelu u Užicu, u utorak rezultati analize

Zbog sumnje da su zaraženi trihinelom, na lečenju u užičkoj bolnici zadržano je devet pacijenata, šestoro odraslih i troje dece. Pregledano je 170 ljudi iz Čajetine i sa Zlatibora. U užički zavod i bolnicu sutra bi trebalo da stignu rezultati analize krvi hospitalizovanih pacijenata koji su jeli suvo meso dve divlje svinje, za koje se pretpostavlja da je izvor zaraze.

Tokom popodneva, na osnovu kliničke slike, užički Zavod za javno zdravlje, Institutu "Milan Jovanović Batut", prijavio je epidemiju na teritoriji opštine Čajetina. Prijava epidemije znači i sprovođenje protivepidemijskih mera koje podrazumevaju zabranu korišćenja i uništavanje zaraženog mesa kao i javljanje lekaru svih koji su konzumirali zaraženo meso.

Na infektivno odeljenje užičke bolnice, hospitalizovani pacijenti javili su se sa povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, otocima po licu i malaksalošću.

Kako se ispostavilo, svi su konzumirali meso dve divlje svinje odstreljene u novembru prošle godine.

"Mi smo dve divlje svinje doneli, uredno izvadili uzorke, predali na pregled u Veterinarsku stanicu u Čajetini, gde smo i dobili potvrdu da je meso za upotrebu", kaže Milan Joksimović iz Čajetine.

Predsednik Lovačkog udruženja iz Čajetine Milovan Knežević rekao je da su nakon toga napravljene kobasica i pršuta i osušena podeljena svim lovcima koji su učestvovali, a oni zatim dalje delili svojim prijateljima i konzumirali u svojim porodicama.

Od svih hospitalizovanih uzeti su uzorci krvi i prosleđeni na analizu u Kraljevo.

Direktor Zdravstvenog centra u Užicu Miloš Božović rekao je da su svi pacijenti zadovoljavajućeg opšteg stanja i da su klinički i laboratorijski obrađeni.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Užicu Aleksandra Andrić kaže da su svima predočili da se moraju javiti na infektivno odeljenje, posebno osobe koje imaju neke simptome, jer inkubacija kod trihineloze, od momenta konzumiranja do pojave prvih simptoma traje od pet do 45 dana.

Uz pooštren nadzor epidemiološke službe užičkog zavoda, o svemu je obaveštena i Republička veterinarska inspekcija.

"To je slučaj koji se trenutno ispituje, lokalni veterinarski inspektori su na terenu, iz centralne uprave stići će i pojačanje, jer se mora izvršiti detaljna istraga", rekao je Siniša Korut iz Ministarstva poljoprivrede.

Osim u Opštoj bolnici u Užicu, sa sličnim simptomima, u novosadsku bolnicu primljene su dve osobe iz Sente, a kako se pretpostavlja, zaraženo meso je konzumiralo više od 300 osoba.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jan 2016, 20:05)
anonymous [neregistrovani]

Ništa Novo

U neuređenoj zemlji je to normalna pojava, svake godine po stotinsk ljudi, navike opšta kultura i nedisciplina e to je ovo, prošle godine Loznica i td...Problem je što odgovorni ništa ne menjaju da iskorene ponašanje i pojevu.