Protivpožarna zaštita za romska naselja na jugu Srbije

Niški "Jurom centar" će uz finansijsku podršku "Evropskog progresa" postaviti protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije, objavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport na "Tviteru". Postavljanje aparata počeće naredne nedelje.

Kako je objavljeno na sajtu Delegacije EU u Srbiji, zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina stradalo 12 dece, protivpožarna zaštita biće instalirana u naseljima u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.

Među glavnim uzrocima požara u romskim naseljima navode se velika količina sekundarnog otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored stambenih objekata, kao i loše električne instalacije.

Romska naselja nalaze se uglavnom na obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše urađeni što uzrokuje preopterećenje sistema.

Pored postavljanja aparata, predviđena je obuka grupe volontera vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva.

Projekat povećanja bezbednosti u romskim naseljima sa aspekta protivpožarne zaštite finansiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa "Evropski progres".

broj komentara 0 pošalji komentar