U Srbiji deluje 58 kriminalnih grupa

Na teritoriji Srbije deluje 58 kriminalnih grupa različitog nivoa organizovanosti. U MUP-u kažu da je glavna kriminalna aktivnost tih grupa trgovina narkoticima. Načenik Uprave kriminalističke policije kaže da nijedna od njih ne može da ugrozi bezbednost države.

Brojni parametri razvrstali su kriminalne grupe u Srbiji na one visokog, srednjeg i niskog nivoa organizovanosti.

Najmanje je grupa visokog nivoa - deluju na nacionalnom i međunarodnom nivou. Trguju narkoticima, oružjem, odgovorni su i za razbojništva, teške krađe, pranje novca. Prosečna starost članova je 40 godina.

Za razliku od njih, u grupama srednjeg nivoa ima i žena. Oni deluju na nacionalnom nivou i u zemljama u okruženju. Paralelno sa krijumčarenjem droge bave se i nedozvoljenom trgovinom akciznim proizvodima, razbojništvima, teškim krađama, krijumčarenjem ljudi, prosečna starost je oko 38 godina.

Istim krivičnim delima, ali na lokalnom nivou, bave se grupe niskog nivoa. Njihovi pripadnici su još mlađi, a svaki deseti je stranac.

"Mi intenzivno već radimo i pre nego što su one klasifikovane na ovaj način mi smo operativno pokrivali sve grupe koje su potojale tako da nijedna nema takvu snagu da urgozi bezbednost zemljee", kaže Srđan Paskvali, načelnik Uprave kriminalističke polcije.

Sve te grupe su već bile na udaru policije. Tokom prošle godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala podnela je 210 krivičnih prijava protiv više od 400 osoba.

U Srbiji su zaplenili više od 230 kilograma narkotika, a s kolegama u inostranstvu više od tri i po tone. Problem je, kažu u policiji, što kriminalne grupe imaju tendenciju jačanja.

Dejan Kovačević, načelnik SBPOK kaže da pojam organizovanog kriminala predstavlja najveću pretnju društvu i državnom sistemu u celini s tendecijom jačanja u pravcu internalizacije, odnosno međusobne saradnje organizovanih kriminalnih grupa i van granica matičnih država, sa jedinstvenim ciljem koji predstavlja sticanje što većeg bogatstva tj. akumuliranje i ubacivanje prljavog novca u legalne tokove. 

Sve te podatke MUP je sabrao u dokumentu pod nazivom Procena pretnje od teškog i organizovanog kriminala.

"Svaka informacija koja se nalazi u ovom dokumentu je potkrepljena nekim papirom, informacijom ništa nije dato odoka", kaže Srđan Paskvali.

U izradi ovog dokumenta korišćene su informacije iz nadležnih državnih organa, nevladinog sektora, civilnog društva, stručne i akademske javnosti.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jan 2016, 08:59)
anonymous [neregistrovani]

ima ih jos

Ima jos destak krimunalnih grupa pod okriljem drzave, koje su i najopasnije po psihicko zdravlje svih stanovnika drzave. Ima ih u svakoj drzavi ali hajde da mi napravimo nasu drzavu boljom.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 07:14)
Robislav- Role [neregistrovani]

Kriminal nazalost postoje u svim oblastima i sirom sveta

Glavni razlozi je pohlepa, nemilosrdnost u

kombinaciji sa gluposti.

I protiv gluposti trenutno ne postoje lek.

(nedelja, 24. jan 2016, 23:51)
anonymous [neregistrovani]

Korupcija

Kao sto neko rece u komentarima, korupcija je ubedljivo nas najveci problem. Od politicara, pa do salteruse u opstini, sve je korumpirano. Kada bi se korupcija stavila pod kontrolu, iscezlo bi sve sto je lose u nasoj drzavi, od droge do pasa lutalica.

(nedelja, 24. jan 2016, 23:20)
anonymous [neregistrovani]

Korupcija

je najveci problem. Kad bi se korupcija svela na nivo zapadnih zemalja i org.kriminal bi se znacajno smanjio.

(nedelja, 24. jan 2016, 22:14)
anonymous [neregistrovani]

sve se moze kad se hoce

Organizovani kriminal postoji i postojace dok se zemlja okrece. Tako je svugda u svetu tako i kod nas.Pitanje je samo drzati to u nekoj normali da nam se ne dese 90 te. Sa druge strane drzava mora poostriti postojece krivicne zakone upravo u domenu trgovine narkoticima ,posedovanja oruzija i korupcije. Mora se dalje doneti zakon o poreklu imovine,jer sav prljav novac zaradjen od kriminala se ubacuje u legalne tokove i drzava sutradan nema pravnog osnova da ispituje tokove novca. Ja znam mnoge ljude koji nemaju dana radnog staza,a imaju nekretnine i auto parkove koji se mere stotinama hiljada eura,a radi se o gradu od 30000 ljudi gde je privredna i industrijska aktivnost ravna nuli ,tako da i sama pomisao da neko zaradi legalno toliki novac u takvoj sredini jednaka naucnoj fantastici.

(nedelja, 24. jan 2016, 21:21)
anonymous [neregistrovani]

svasta

kad vec se sve zna sto ih ne hapse