Koliko košta legalizacija

Zakon o ozakonjenju usvojen pre mesec i po dana, za nadležne je jednostavan i jeftin, kažu, u brzoj proceduri trebalo bi da se legalizuje milion i po objekata. Kroz obuke nadležnih komisija koje idu po terenu, u pojedinim gradovima pokušavaju da smanje građanima troškove ozakonjenja.

Dok čekaju građevinske inspektore i rešenje o rušenju, koje im je neophodno da bi legalizovali objekat, vlasnici stanova i kuća na šalterima nadležnih službi informišu se o tome kako da ozakone bespravnu gradnju.

Da bi se nelegalan objekat legalizovao, investitori i građani moraju da imaju rešenu imovinu, elaborat geodetskih radova sa trenutnim stanjem, projektnu dokumentaciju i, u zavisnosti od kvadrature, plaćenu taksu od tri hiljade do tri miliona dinara. U ariljskom kraju geodete kažu da su cene mnogo niže u manjim mestima.

"Mi se kao privatne geodetske organizacije trudimo da na mestima gde vlasnik ima više objekata za snimanje da koliko možemo umanjimo cene", tvrdi Branko Bošković iz "Geoprojekata" u Arilju.

U prestonici geodetski snimak za kuću od 100 kvadratnih metara košta 12 hiljada dinara.

"Pojedinačno kada se rade stanovi u zgradama ne bi trebalo da pređe cenu izrade geodetskog elaborata i geodetski snimak preko, da kažem, 20 hiljada dinara. Što se tiče izveštaja o zatečenom stanju, tj. jedne manje verzije projekta kreće se od dva evra pa naviše po bruto kvadratnom metru", ističe Slobodan Savović iz Agencije za geodetske usluge.

Primera radi, ukoliko je investitor nepoznat, vlasnici stanova u nelegalnoj zgradi, da bi je ozakonili, moraju sami da angažuju arhitektu. Za objekat od 800 kvadratnih metara za izradu projektne dokumentaciju treba da izdvoje 1.600 evra.

Kroz obuke nadležnih komisija koje idu po terenu, u pojedinim gradovima pokušavaju da smanje građanima troškove ozakonjenja.

"Kada geometar dolazi u jednu ulicu da se taj jedan geometar angažuje za više kuća, jer onda značajno pada cifra evidentiranja, a ne da svaki vlasnik zove pojedinačno danas jednog geodeta, a sutra drugi drugog i to mnogo povećava troškove", objašnjava Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja za urbanizam iz Kraljeva.

Sve je više i nelegalnih zgrada sa takozvanim bezimenim građevinskim dozvolama, jer je graditelj nestao odmah po prodaji stanova. Stručnjaci savetuju da vlasnici pojedinačno knjiže stanove, a da lokalne samouprave koje su tim osobama izdavale dozvole, plate ozakonjenje zgrade.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 09. maj 2017, 17:30)
anonymous ja [neregistrovani]

naplata utvrđivanja postojećih kućnih brojeva

Što se tiče traženja rupa u zakonu za harač nad narodom situacija u Subotici je tragično smešna. Sad, posle legalizacije katastar šalje račune za plaćanje utvrdjivanja kućnog broja. Kuca stara 30 godina za koju je bivši vlasnik platio i dobio kućni broj sad ja moram da platim da oni kažu,,,da to je to. Ništa se neće promeniti, ni zakonom propisana plava pločica s brojem, ni adresa....sem sto prete prisilnom naplatom da šta?,,,utvrde

(utorak, 29. nov 2016, 18:19)
Živorad Mladenovac [neregistrovani]

Dokle da čekamo

Pošto sam predao sve papire o vlasništvu i od gemetra a i uplatu još u martu ove godine rešenja nema i u Mladenovcu nezna niko kada će biti i dali će biti. Ovo mi je druga legalizacija jer sam upisao i po zakonu Velje Ilić koji kažu sada ne važi pa sam sve ponovo platio i opet ništa. Imali ko da nam objasni šta je u pitanju

(četvrtak, 12. maj 2016, 13:13)
Svetlana [neregistrovani]

legalizacija

I dalje trazite gomilu dokumentacije za legalizaciju nepotrebne. Meni treba samo da se legaliziju 20 kvadrata na postojecem stanu koji je uknjizen i legalizovan, i to traje od kad je donet nov zakon a rekli ste da ce trebati sam par papira, ja imam dokumentaciju maltene za tri legalizacije predate jos 2003 godine i sve je cisto, a sad je maj 2016 dokle da se ceka vise

(petak, 22. jan 2016, 19:29)
Marijana [neregistrovani]

moj slucaj

Kupila sam stan u Visnjickoj banji, uredno platila.Precizirala sve ugovorom, a onda je investitor nestao za drzaavne organe nedostupan.A uredno su dali nadlezni sve dozvole za gradnju i kad je pokupio od nas pare, covek nestao.Tuzili ga i svaki put sudije kazu nema kome da uruce poziv, Kao da nema licnu kartu i mesto boravka.Ovde samo muljatori dobro prolaze.Mi nema sanse da legaalizujemo, jer se ne zna ni koj je vlasnik njive na kome smo mi na kraju samo zavrsavali zgradu.

(petak, 22. jan 2016, 10:07)
anonymouskako [neregistrovani]

sta je to

ministarka jedno praksa drugo usaglasite se


ministarka jedno praksa drugo dokle tako usaglasite se
(petak, 22. jan 2016, 09:48)
anonymous [neregistrovani]

nestao

"graditelj nestao"... policijo, drzavo...