Esad Mujdagić sa najhladnije tačke u Srbiji

Najtraženija osoba u Sjenici trenutno je Esad Mujdagić. Njegovo radno mesto je meteorolog u meteorološkoj stanici. Tamo je jutros izmerena rekordno niska temperatura, minus 30 stepeni. Poređenja radi, moglo bi se reći skoro deset puta hladnije nego u Beogradu u istom trenutku.

Meteorolog Esad Mujdagić kaže da je najniža temperatura koja je izmerena jutros iznosila 25,5 stepeni ispod nule. U Krkići bunarima na Pešteru, dodaje, izmereno je minus 29,6 stepeni, u 11 časova temperatura je iznosila 18 stepeni ispod nule. 

Temperatura se meri svakog sata, tačnije pet minuta pre punog sata, otkriva nam Esad.

"Ovo je zahtevan i odgovoran posao, ali mora da se radi. Život ide dalje, i na minusu mora da se radi", kaže Esad.

Telefoni u kancelarijama ne prestaju da zvone.

"Imamo pozive i od štampanih i elektronskih medija, jer je Sjenica najekstremnija tačka u Srbiji. Zovu je srpski Sibir. Trudimo se da svima izađemo u susret", dodaje Esad.

Meteorološka stanica u Sjenici biće aktuelna i narednih dana, kaže Esad.

Najniža ikada izmerena temperatura na Pešteru iznosila je 38,3 stepena ispod nule.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 20. jan 2016, 23:32)
zima [neregistrovani]

mraz

Ja sam rodjen u Sjenici i mogu Vam reci da se temperatura pre 15-20 godina spustala na nekim mestima u kotlini do -48, ove stanice za merenje nisu u gradu, pravo merenje bi trbalo da bude kod poste.

(sreda, 20. jan 2016, 21:42)
anonymous [neregistrovani]

Sjenica

Za Srbiju je to veoma hladno vreme, ali za nas koji zivimo u Kanadi je to sasvim normalno. Ok, nije normalno , ali ja sam dozivljavao i puno nize temperature od -30. Od naseg bozica pa sve do pre dva dana nama je to bila prosecna dnevna temperatura, a plus uticaj severnog vetra davao je subjektivni osecaj od -42C. Samo razlika je u tome, sto je ovde suv vazduh, pa je taj osecaj hladnoce manji nego kod vas. Ovde i pada a i topi se sneg na -20C. Necete verovati ali je istina. Ne topi se sav, samo povrsinski i tako d a kada jednom padne sneg, uobicajeno na pola novembra, ne topi se pre marta. Minimalno pet meseci gledanja beline. Nije nimalo ni fino ni zabavno , ali sta se moze, mora se ziveti. Pozdrav iz Kanade.

(sreda, 20. jan 2016, 21:07)
R.Scekic [neregistrovani]

komentar

Svasta smo mi ucili u skoli.

(sreda, 20. jan 2016, 19:12)
anonymous [neregistrovani]

Temperatura

U skoli smo ucili da je bas u pomenutom selu Karajukici Bunari u Sjenici izmerena najniza temperatura u Srbiji: -42C.