Mladi matematičari: Mnogo rada potrebno za veliki uspeh

Učenici Matematičke gimnazije ponovo su u Srbiju doneli nekoliko medalja sa jednog međunarodnog takmičenja. Za RTS kažu da je za uspeh najbitniji dugotrajan rad i da je najbitnije raditi ono što voliš.

Učenik Ognjen Tošić, osvajač zlatne medalje iz matematike, rekao je da je konkurencija na takmičenju u Kazahstanu bila žestoka, a najjači tim bili su Rusi.

"Oni mnogo rade, vredni su vrlo, imaju odlične škole. Na svim tim međunarodnim takmičenjima su u samom vrhu, pa su i ovde bili najbolji. Naravno, konkurencija su nam bile i komšije sa Balkana - Rumuni, Bugari...", ističe Ognjen.

Osvajač srebrne medalje iz matematike Aleksa Milojević navodi da oni rade i trude se koliko god mogu, a i profesori dosta pomažu.

"Itekako su važne i dobre pripreme, dugotrajni rad je najbitniji za uspeh na nekom takmičenju", dodaje Aleksa.

Odgovarajući na pitanje šta za njih donosi medalja sa međunarodnog takmičenja, osvajač bronzane medalje iz informatike David Milićević kaže da to predstavlja potvrdu dosadašnjeg rada i uloženog truda.

"Takođe, predstavlja i podstrek za dalji rad", kaže David.

Dušan Novičić, koji je osvojio bronzanu medalju iz fizike, kaže da dobar uspeh nije važan samo zarad medalja i takmičenja, već i zarad njihove ljubavi prema nauci i učenju.

Ekipu mladih matematičara su na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali drugari iz škole.

"Nakon 20 i nešto sati puta, pošto smo imali veliku pauzu, mnogo smo se obradovali kad smo došli na Aerodrom, kad smo ugledali naše drugare koji su nesebično odvojili svoje vreme i došli da nas dočekaju", kaže osvajač zlatne medalje iz matematike Aleksa Konstantinov.

Četvorica osvajača medalja planira da studije upiše na nekom fakultetu u inostranstvu zbog toga što su uslovi tamo, kako kažu, mnogo bolji.

"Mi smo došli u ovu školu kako bismo stekli najbolje znanje. Naš cilj je da odemo negde kako bismo mogli da dobijemo najbolje moguće znanje, pa da se sa tim znanjem vratimo u Srbiju i da pokušamo da to znanje ovde primenimo na neki dobar način", ističe Aleksa Konstantinov. 

Kako kaže, najbitnije je baviti se onim što voliš - nije bitno gde, već je bitno kako to radiš. 

David Milićević ističe da ne želi da ide iz Srbije, već želi da u svojoj zemlji radi ono što želi i nada se da će u tome uspeti.

Na pitanje da li oni samo sede kod kuće i uče kako bi imali što bolje ocene, a ne izlaze ili se zabavljaju, kažu da se trude da naprave balans.

"Naravno da matematika, informatika i fizika predstavljaju najveći deo vremena, ali se u slobodno vreme trudimo da izađemo sa drugarima, odigramo neki sport, pogledamo film", priča Aleksa Konstantinov.

Aleksa Milojević kaže da je u Kazahstanu organizovan i turnir u košarci, gde je ekipa iz Srbije bila najbolja. "Takođe, bili smo treći u razvlačenju konopca, a naš drugar Aleksa je bio najbolji u kazahtanskom rvanju", ističe Aleksa. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 20. jan 2016, 09:39)
anonymous [neregistrovani]

Да!

И онда дођу разни министри просвете (мислим на овог и његове претходнике), кажу како наша просвета не ваља и како је треба реформисати.
Када је реформишемо, оваквих чланака ће бити све мање и мање.

Браво децо, само напред!

(sreda, 20. jan 2016, 09:24)
Bogdan [neregistrovani]

Bravo momci

Koja jos zemlja na svetu ima ovoliko kvalitetnih mladih i perspektivnih ljudi!?
Treba da se poredja cela vlada na aerodromu da Vas saceka!
Svaka cast !!!

(sreda, 20. jan 2016, 07:38)
Мирјана [neregistrovani]

Дивни сте

Наша паметна, талентована, вредна деца!

(sreda, 20. jan 2016, 07:07)
anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Ali, kao i uvek sva nasa talentovana deca beze vani i sluze drugima. E, to je problem drzave jer im nece kasnije obezbediti posao.

(sreda, 20. jan 2016, 06:58)
gliša [neregistrovani]

Čestitam!

Čestitam ovoj vrednoj deci, njihovim profesorima i roditeljima na ovom divnom uspehu. Oni su pravi ambasadori Srbije u svetu. Oni su nam svetlost koja pokazuje kako i kojim putem treba da ide Srbija.

(sreda, 20. jan 2016, 06:52)
Lala [neregistrovani]

Matematičari

Pozitivno brojanje za RTS, e, ovakvih gostiju je željan srpski narod. Bravo naši matematičari, bravo naša deco. Čestitke od srca.

(sreda, 20. jan 2016, 01:32)
anonymous [neregistrovani]

Питање

Да ли и они за своја светска златна одличја добијају националне пензије и премије од пар десетина хиљада евра?
Бојим се да не!
Они ће добити једно велико ништа са чим ће да седну у авион (о свом трошку) и крену у "бели свет", а ми ћемо се као чудити и ишчуђавати. Чак ћемо им рецитовати и песме... "Остајте овде, сунце туђег неба..."