Neoprezni pešaci, nesavesni vozači

U Beogradu i neoprezni pešak i nesavesni vozač. Snimak koji se pojavio na internetu prikazuje obaranje pešaka u beogradskom Bulevaru oslobođenja, dok je pretrčavao kolovoz mimo prelaza. Srećom, muškarac nije stradao. Sreću su imale i dve učenice Pete beogradske gimnazije.Na pešačkom prelazu ispred škole udario ih je vozač koji je pobegao sa lica mesta. Kasnije se predao policiji i protiv njega se vodi postupak.

Ulicu koju pešaci prelaze kroz podzemne prolaze, 76-godišnji muškarac pokušao je da pretrči. Na snimku se vidi da ga je automobil samo zakačio. Vozač mu je pritekao u pomoć, muškarac je pregledan u Urgnetnom centru i pušten kući.

Dva kilometra dalje - pešaci savesni, vozači nisu. Na pešačkom prelazu ispred Pete beogradske gimnazije, crni "fijat punto" udario je dve učenice i lakše ih povredio. Vozač je, kažu svedoci, u trenutku udesa koristio mobilni telefon i pobegao.

"Kako sam dobio informacije od dece, to je mlađi vozač, i da je držao mobilni telefon, da li je kuckao poruku ili pričao, ne znam," kaže radnik obezbeđenja u Petoj beogradskoj gimnaziji Goran Andrejić.

"Od septembra, ovo je treći put da nam obaraju decu. Na dva slučaja od ta tri su sa mobilnim telefonom", navodi domar u Petoj beogradskoj gimnaziji Zoran Rakić.

Ma koliko verovali da je moguće u isto vreme kucati poruku i voziti - grešite.

"Pri brzini od 50 kilometar na čas, vi pređete 14 metara za jednu sekundu. Da biste pogledali na telefonu ko vas je zvao, to su dve sekunde, dakle 28 metara vi gledate negde a ne ispred sebe. A za tih 28 metara zamislite šta možete da uradite, pa i da udarite pešaka", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kazne su propisane i za pešake i za vozače. Prelazak ulice mimo pešačkog možete platiti i glavom, ili u najboljem slučaju 5.000 dinara. Za one koji koriste mobilni telefon dok voze, kazna je 5.000 dinara ili do 12 godina zatvora ako se pisanje poruka završi tragično.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. jan 2016, 08:47)
anonymous [neregistrovani]

izvinite vi

Vozaci imaju obavezu bas onoliku koliku ii pesaci. A to je da postuju saobracajne propise.
Problem je sto ih vecina ne zna, pa nema pojma sta bi to morao da radi u datom trenutku, nego svako u glavi ima set svojih pravila i propisa, koje je sam izmislio po sopstvenoj logici, a cak i njih nekad krsi.
Ali bilo je lepo i jeftino kupiti vozacku bez ucenja kojekakvih glupavih pravila...

(sreda, 20. jan 2016, 05:53)
anonymous [neregistrovani]

neodgovoran naslov

izvinite ali u naseljenim mestima moraju vozaci da paze na pesake.znaci moraju da racunaju i na to da ce pesak greskom nepromisljeno preci na ulicu.